Πολιτική|04.12.2018 09:39

Ο Σκουρλέτης θέλει Ηλιόπουλο για τον δήμο Αθηναίων

Βούλα Κεχαγιά

Δεν θέλει να αποφασίσει υπό πίεση για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας ο πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου, ούτε χθες κατέληξε στο όνομα που θα διεκδικήσει τον κεντρικό δήμο, σταθμίζοντας τα συν και τα πλην των χαρακτηριστικών των προσώπων που έχει στο μυαλό του για την υποψηφιότητα.

«Ο πρωθυπουργός σκέφτεται, ζυγίζει τα δεδομένα και όταν θα είναι έτοιμος θα πάρει τις αποφάσεις του» λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι αποφάσεις του ενδέχεται να ανακοινωθούν είτε τις επόμενες ημέρες είτε μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου.

Στον αντίποδα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν κρύβει την προτίμησή του για το πρόσωπο του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου. «Εχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έγινε ο προστάτης των εργαζομένων, είναι γεννημένος στην Αθήνα, η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τα δημοτικά στην Αθήνα, είναι ένα παιδί της διπλανής πόρτας, άξιο, που μπορεί να προσφέρει πολλά» δήλωσε (News 24/7) ο Πάνος Σκουρλέτης, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την επιθυμία του να είναι ο κ. Ηλιόπουλος ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μία επιλογή που δεν έχει απορριφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα «και ενδεχομένως να τον χρίσει και υποψήφιο» λένε αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ωστόσο πως το γεγονός ότι ο εκλεκτός δεν ανακοινώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή υποδηλώνει πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει πολύ προσεκτικά όλα τα ονόματα που του έχουν προταθεί ή σκέφτεται προτού καταλήξει.

Στα Καλάβρυτα

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στα Καλάβρυτα και συνομίλησε με κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στους τοπικούς συνεταιρισμούς. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%, όπως επίσης και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιήσει την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευθεί. Η οικονομική ενίσχυση των 42 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόσκληση, ώστε να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Η δημόσια δαπάνη έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ και κατανέμεται για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, οργανώνεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού και τη διάθεση τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημόσια ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω των δωρεάν σχολικών γευμάτων, της σίτισης των μεταναστών και της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους.

Πάνος ΣκουρλέτηςΝάσος Ηλιόπουλοςυποψήφιοςδήμος Αθηναίων