Πολιτική|04.12.2018 10:51

Σε Βρυξέλλες και Μόσχα ο Κατρούγκαλος

Γιώργος Σκαφιδάς

«Πυκνός μήνας για την ελληνική διπλωματία ο Δεκέμβριος, ξεκινάει με μια αποστολή «αποκατάστασης των δεσμών» στη Ρωσία (5-7 Δεκεμβρίου), για να συνεχιστεί με μια αποστολή «εμβάθυνσης του στρατηγικού διαλόγου» στις ΗΠΑ (13-14 Δεκεμβρίου), προτού επιστρέψει σε τροχιά παγίωσης τριμερών συνεργασιών μέσω Παλαιστίνης, Κύπρου, Ιορδανίας (18-19 Δεκεμβρίου) και Ισραήλ (20 Δεκεμβρίου).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην «κρίσιμη» (λόγω Κριμαίας και Δυτικών Βαλκανίων) Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Το θέμα της Ρωσίας αναμένεται, φυσικά, να κυριαρχήσει υπό το φως όσων επεισοδιακών έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στον Πορθμό του Κερτς.

Ως προς αυτό, η Ελλάδα προσέρχεται στις Βρυξέλλες με δύο μηνύματα: υπογραμμίζοντας μεν την ανάγκη να παραμένουν όλοι προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα όπως εκείνη ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ανάγκη η Ρωσία «να ενταχθεί στο ευρύτερο σύστημα ασφαλείας της ΕΕ», όπως δήλωσε χθες ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες.

Στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να έχει και σειρά διμερών επαφών: με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς και με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι (η απουσία του οποίου από την τελευταία τετραμερή Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη δεν έμεινε ασχολίαστη). Οι εξελίξεις στο μέτωπο των Δυτικών Βαλκανίων πρόκειται, άλλωστε, να αποτελέσουν και βασικό θέμα συζήτησης αύριο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φ. Μογκερίνι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει αμέσως μετά, το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου, στη Μόσχα για να πάρει μέρος στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος και για την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πλέον έτοιμη να προχωρήσει σε «πλήρη αποκατάσταση» των σχέσεων με τη Ρωσία, «επανασυνδέοντας το νήμα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, με την ευκαιρία παράλληλα και της «ευτυχούς συγκυρίας» της συμπλήρωσης 190 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα γίνονται και επαφές με την Τουρκία (με τον Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες) προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες και να ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν «το συντομότερο δυνατόν», μια συνάντηση ωστόσο που θα πρέπει να γίνει με τέτοιους όρους ώστε να είναι παραγωγική, όπως σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο μέτωπο τώρα της ΠΓΔΜ, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει εμφατικά ότι περιμένει και απαιτεί από τη γείτονα χώρα, με την οποία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, «τον πλήρη σεβασμό όχι μόνο του γράμματος αλλά και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Ξέρουν τις υποχρεώσεις τους. Λαμβάνουν μηνύματα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο η όποια συνταγματική αναθεώρηση να μπορεί στο μέλλον να διορθωθεί με συμπληρωματικές δηλώσεις.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ελλάδα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα έχει προηγουμένως ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις. Ολα αυτά, βέβαια, από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά... 

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΒρυξέλλες