Πολιτική | 22.01.2020 14:44

Διεθνή ΜΜΕ για Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος που «έπεισε» την αντιπολίτευση

Newsroom

Η είδηση της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως νέας και της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία στην πλειοψηφία τους γράφουν διθυραμβικά σχόλια για το γεγονός, κάνοντας λόγο για «ασυνήθιστη επίδειξη αρμονίας» από τα ελληνικά κόμματα.

Αναλυτικότερα: 

  • Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «οι Έλληνες βουλευτές εκλέγουν την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους», ενώ τονίζει πως η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου έλαβε 261 ψήφους υπέρ, πολύ περισσότερες από τις 200 που χρειαζόταν.
  • Το Associated Press μιλά για «ασυνήθιστη επίδειξη αρμονίας» από τα ελληνικά κόμματα, τα οποία ανέδειξαν την «κορυφαία δικαστίνα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 
  • Αντίστοιχα και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, σημειώνοντας, παράλληλα: «Την πρώην δικαστίνα υποστήριξε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το κεντροαριστερό ΚΙΝ ΑΛ. Η πενταετής θητεία της θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου, όταν θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο». 
  • Το Der Spiegel αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, παρόλο που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κατάφερε να πείσει για την υποψηφιότητα της Σακελλαροπούλου «τόσο ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες». 
  • Και το Euronews κάνει αναφορά στην ιστορική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών σε υψηλά πολιτικά πόστα και από τις 18 κορυφαίες θέσεις, όλες πλην μιας στελέχωναν μέχρι σήμερα άνδρες».
  • Η ιταλική Il Messaggero φιλοξενεί δημοσίευμα για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σημείωνοντας πως η υποψηφιότητά της έλαβε τη στήριξη και από την αντιπολίτευση. 
Αικατερίνη Σακελλαροπούλουδιεθνή ΜΜΕΠρόεδρος της Δημοκρατίας