Πολιτική|23.01.2020 22:48

Εκλογικός νόμος: Σφοδρή αντιπαράθεση Γεραπετρίτη - Τζανακόπουλου στη Βουλή

Newsroom

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας απόψε στη συζήτηση για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.  

«Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Επισήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία. 

Όταν ο υπουργός επικαλέστηκε την «πολιτική ιστορία και συνταγματική ιστορία», για τις συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα και στον κόσμο, ξέσπασε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.  

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επικαλέστηκε και την παγκόσμια ιστορία: «Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%».  

Αναφερόμενος στο παρόν, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέμφεται το πλειοψηφικό σύστημα, αν και η ίδια το έχει αξιοποιήσει δύο φορές για να βρεθεί στην εξουσία. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί «για πρώτη φορά, είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό με λιγότερο από 40% και δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, να έχει κάτω από 40% αθροιστικά, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν μια κυνική κίβδηλη συναίνεση».  

Οι αναφορές του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μέσα στον επιχειρηματολογικό του οίστρο, δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε το Σώμα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε την κυβέρνησή του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας «δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα ή τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933, καγκελαρίου της Γερμανίας. Να αποδώσει δηλαδή την ευθύνη για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, στην απλή αναλογική» παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη, να ανακαλέσει τη δήλωσή του: 

«Θέλετε να πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ότι δεν έφταιγαν οι υπέρογκες αποζημιώσεις, δεν έφταιγαν οι ουρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έφταιγε ο αντισημιτισμός, δεν έφταιγε η άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έφταιγε ένα συνολικό πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα για την άνοδο του Χίτλερ, αλλά έφταιγε η απλή αναλογική. Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα, πολιτική, ιδεολογική την οποία σας καλώ να ανακαλέστε άμεσα».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική», και αυτό είναι επίσης μια ακόμη «άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί».

Όσο για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέσπισε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Είχαμε πολύ δουλειά, να αποκρούουμε το συνεχές σαμποτάζ, την υπονόμευση από εσάς και την παράταξή σας, την επιλογή σας να στηρίξετε τις ακραίες δυνάμεις που επέβαλαν στη χώρα τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά γιατί έπρεπε να αποκρούσουμε το επικίνδυνο σχέδιό σας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».  

«Εγώ βεβαίως δεν ανέφερα ότι προκλήθηκαν όλα αυτά εξαιτίας της απλής αναλογικής» απάντησε ο υπουργός. «Εγώ σας έδωσα το οντολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά και είναι γνωστό το τι έχει συμβεί ιστοριογραφικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλο ότι δεν εκφράζει την ελευθερία της έκφρασης.

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο κύριε Τζανακόπουλε, ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται! Και αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε! Η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του βουλευτή είναι συνταγματική επιταγή!», είπε ο υπουργός Επικρατείας και σχολίασε την αντίδραση, από τα βουλευτικά έδρανα του κ. Τζανακόπουλου: «Έτσι θα πάμε σε απλή αναλογική. Με τους αθλίους και τους μη αθλίους. Αυτή η παράταξη έβαλε πλάτη για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας, όταν φέρατε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κύριε Τζανακόπουλε»!. 

Γιώργος Γεραπετρίτηςεκλογικός νόμοςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΒουλή