Πολιτική | 05.02.2020 19:30

Ορουτς Ρέις: Πώς βρέθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - «Κύκλοι» ΓΕΕΘΑ

Newsroom

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο τελεί υπό στενή ελληνική παρακολούθηση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πίσω στην Αθήνα να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας παρακολουθώντας και αξιολογώντας την κατάσταση στιγμή προς στιγμή.

Το τουρκικό ερευνητικό δεν φαίνεται να έχει ρίξει καλώδια (πράγμα που θα σήμαινε ότι ετοιμάζεται για σεισμογραφικές έρευνες), ούτε συνοδεύεται από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία (όπως θα γινόταν στην περίπτωση που εκείνο όντως ετοιμαζόταν για έρευνες).

Κατά μία εκτίμηση, μπορεί να βρέθηκε στην περιοχή λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Κατά μία άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί απλώς να θέλουν «να τεστάρουν τα νερά» και μαζί τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επαπειλούμενες μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

Την ίδια ώρα, «κύκλοι» του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

ΤουρκίαΟρούτς Ρέιςκρίση στη Μεσόγειο