Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Grexit το ελληνικό ποδόσφαιρο
Σπύρος ΜουρελάτοςΕν μέσω πρωτοφανούς ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή και με τις ενέργειες Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία να προμηνύουν νέα προσφυγικά ρεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές ώστε να ελεγχθεί πάση θυσία το εσωτερικό σκέλος του ακανθώδους ζήτηματος του Μεταναστευτικού.
Υπό τον φόβο ανεξέλεγκτης τροπής τουλάχιστον στα νησιά του Βορείου Αιγαίο και με το βλέμμα στο κεντροδεξιό ακροατήριο, που προσδοκά άμεσα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο θέμα, η κυβέρνηση ανοίγει τον βηματισμό της «ακουμπώντας» την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δράση σεβαστής μερίδας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Είναι εδραία πεποίθηση στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια πως το τεταμένο κλίμα και τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου δεν είναι καθόλου ξεκομμένα από τη στρατηγική αυστηροποίησης, που ακολουθεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση. Οι ίδιοι κύκλοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να μιλήσουν ευθέως για υποκίνηση των ταραχών, από στελέχη ΜΚΟ, που νιώθουν ότι θίγονται από τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης περί δημιουργίας Μητρώου ΜΚΟ και για πολύ αυστηρούς όρους κατά την διαπίστευση και πιστοποίηση τους.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στην κυβέρνηση γνωρίζουν…ονόματα και διευθύνσεις, ήτοι εργαζομένους σε ΜΚΟ, που κάνουν ασυνήθιστα συχνά το δρομολόγιο Ελλάδα – Τουρκία και τούμπαλιν και για τους οποίους εγείρονται βάσιμες υποψίες ότι ανήκουν σε δίκτυα διακινητών. Όπως το έθεσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τέλος στο καθεστώς της αναρχίας», καθώς, όπως λέγεται, οι…απόπειρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και το 2018 «δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης και πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, προϋπόθεση για την δραστηριοποίηση των μελών, υπαλλήλων και συνεργατών όλων των ΜΚΟ και για τη συνεργασία τους με το Δημόσιο είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου με ονοματεπώνυμο. Βάσει της ίδιας ρύθμισης, οι ΜΚΟ υποχρεούνται να δηλώνουν τα άτομα, που δραστηριοποιούνται, όπως και τον χώρο δράσης τους, ενώ υποχρέωση να δηλώνουν μέλη, υπαλλήλους, αλλά και συνεργασίες έχουν και οι ήδη καταγεγραμμένες Οργανώσεις, στις οποίες δίδεται τρίμηνη προθεσμία, ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Καθίσταται σαφές, πλεόν, πως ο έλεγχος προσωποποιείται και γίνεται πιο ενδελεχής, ενώ σημαντική πτυχή για την κυβέρνηση είναι και η εμπέδωση της διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία των ΜΚΟ.
Μνημόνιο ή Grexit
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την έκβαση των διήμερων επαφών του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Ελβετία με τα ανώτατα κλιμάκια της UEFA και της FIFA, καθώς οι διεθνείς συνομιλητές της κυβέρνησης επείσθησαν κατά πληροφορίες από την πολιτική δέσμευση του Μεγάρου Μαξίμου πως όσες ομάδες αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τους…κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτοί θα οριστικοποιήθουν μέσω των προτάσεων, που θα υποβάλουν οι διεθνείς Ομοσπονδίες θα αποβάλλονται από τις ευρωπαικές διοργανώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το prestige, αλλά και την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Η συμφωνία κυβέρνησης – UEFA αποτυπώνεται, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στην έλευση του ισχυρού άνδρα της UEFA, Aleksander Ceferin, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ώστε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θετικό κλίμα διαπιστώθηκε και στις χθεσινές συναντήσεις του κ. Γεραπετρίτη με ανώτατα στελέχη της FIFA. Εκκρεμεί, άλλωστε και μία επαφή του με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος μολονότι το τελευταίο διήμερο βρισκόταν στην Βαρσοβία, εσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις χάριν του καλού του ποδοσφαίρου.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, μάλιστα, πως πιθανή σύσταση Επιτροπής, απαρτιζόμενης από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και τεχνοκράτες, εν είδει «τρόικας» ή... κατά το πολιτικώς ορθότερον θεσμών δεν είναι της παρούσης. Οι ίδιες πηγές επιμένουν, μάλιστα, ότι τα ραντεβού με ανθρώπους του ποδοσφαίρου που έχει πραγματοποίησει προ της μετάβασης του στην Ελβετία ο Γιώργος Γεραπετρίτης γίνονται προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να διερευνήσει προθέσεις και να ακούσει απόψεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ