Το πλοίο γύρισε στην Ελλάδα
Γεώργιος ΣαρρήςΠράγµατι, τις εσπερινές ώρες εκείνης της ηµέρας αρχίζει η επιβίβαση στο πλοίο του 573 Τάγµατος Πεζικού και 550 Κυπρίων εθελοντών (οι περισσότεροι ήταν Κύπριοι φοιτητές) υπό τον συνταγµατάρχη Παπαποστόλου. Ως αρχηγός της αποστολής ορίστηκε ο άλλοτε αξιωµατικός του Πολεµικού Ναυτικού, έφεδρος πλοίαρχος Στ. Ζούλιας.
Τα µεσάνυχτα το πλοίο ήδη βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, µεσάνυχτα της 22ας προς την 23η Ιουλίου ήδη κοντεύει να φτάσει στην Κύπρο, όταν ο πλοίαρχος λαµβάνει σήµα από τον αρχηγό Ενόπλων ∆υνάµεων της Ελλάδος, αντιπτέραρχο Αλέξανδρο Παπανικολάου: «Σπεύσατε και αποβιβάσατε τα τµήµατα εις ΡΟ∆ΟΝ απειλουµένην υπό Τούρκων». Μοιραία αποφασίζεται η άµεση εκτέλεση της εντολής, προκειµένου να προστατευθεί το µεγαλύτερο νησί των ∆ωδεκανήσων.
Οταν όµως το πλοίο φτάνει στη Ρόδο, διαπιστώνεται ότι ουδείς απειλούνταν. Οι δε ευρισκόµενοι εκεί στρατιώτες έκαναν βόλτα στην παραλία. «Η γενική εικόνα ήταν εικόνα ειρηνικής περιόδου. Προφανώς το σήµα ήταν κατ’ αυτόν τον τρόπο διατυπωµένο, διότι εκτιµήθηκε ότι τουλάχιστον οι Κύπριοι εθελοντές σε καµία περίπτωση δεν θα συµφωνούσαν να γυρίσουν πίσω εάν κάποιο άλλο γεγονός µεγαλύτερο του υπάρχοντος δεν επέβαλλε τη µαταίωση της αποστολής» θα πουν στην Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τα γεγονότα οι µάρτυρες.
Διαβάστε ακόμη:
Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου
Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»
Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ
- Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
- Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
- Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
- Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!