Πολιτική | 09.02.2020 00:10

Άσυλο-εξπρές και εμπλοκή του Στρατού τα «όπλα» της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Newsroom

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο θέμα του ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έγκριση από το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για το Μεταναστευτικό. Ουσιαστικά, πρόκειται μια αλλαγή που φέρνει ρυθμίσεις στη Συνθήκη του Δουβλίνου διαχωρίζοντας, στην ουσία, τους πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το νέο νομοσχέδιο της Γερμανίας για το Μεταναστευτικό, γίνεται -επί της ουσίας- κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. Ετσι, σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που μπαίνουν στις πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, θα εξετάζονται πολύ γρήγορα και αυτοί που μπορούν να πάρουν άσυλο θα στέλνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέφονται πίσω.

Ο διαμοιρασμός των προσφύγων-μεταναστών σε χώρες της ΕΕ θα γίνεται με βάση την οικονομική δύναμη της χώρας αλλά και τον πληθυσμό. Θα γίνεται ένας πιο δίκαιος καταμερισμός σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open Tv, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό υπογράμμισε «ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα ή μέσα αίτησης ασύλου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι κλειστές δομές».

Ταυτόχρονα, το σχετικό με το θέμα επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων που είχε στα Ιωάννινα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους αστυνομικούς Διοικητές της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως είπε σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός, δόθηκαν κατευθύνσεις όσο αφορά την πολιτική και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες στην Ήπειρο, επεσήμανε ο κ Χρυσοχοΐδης. «Η πρώτη, ξεκινά από την ανάγκη η χώρα μας, να είναι ασφαλής και επειδή η Ήπειρος ακουμπά στην μεθόριο, ο στόχος μας είναι, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται, ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί η Αστυνομία να ελέγξει όλες τις παράνομες διακινήσεις, από και προς την χώρα, καθώς και ο στόχος μας, να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου ασφαλείς».

Ο υπουργός στη συνέχεια, τόνισε, πως «ασφαλής μεθόριος, σημαίνει ασφαλής Ελλάδα» και παρέθεσε, τα βασικά σημεία της στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς αυτή την κατεύθυνση. «Προς τον σκοπό αυτό, χορηγούμε προς την Περιφέρεια Ηπείρου νέα 12 οχήματα, που παραδόθηκαν αυτές στις ημέρες, αλλά 24 οχήματα μέχρι τέλος Μαρτίου και βεβαίως για τον καλύτερο έλεγχο και φύλαξη των συνόρων έχουμε μια σειρά από εξελίξεις. Καταρχήν η Frontex γίνεται πλέον επιχειρησιακή, δηλαδή θα αποκτήσει προσωπικό. Οι πρώτοι 2.500 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν μέσα στο έτος και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία των ευρωπαϊκών συνόρων. Ένα από αυτά, είναι και οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου εδώ θα έχουμε και επιχειρησιακές δυνάμεις της Frontex. Θα στείλουμε σύντομα drones, τα οποία θα επιτηρούν τα σύνορα, θα είναι εύχρηστα, απαιτούν λίγο προσωπικό και μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων, καθώς και θερμικές κάμερες, που είναι αναγκαίες».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πολύ σύντομα, τα σύνορά μας, «θα είναι απόρθητα», ενώ μαζί με την περαιτέρω βελτίωση των ελέγχων, στις νομοθετημένες εισόδους, στο Μαυρομάτι και την Κακκαβιά, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας Real News το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τρέχει τις διαδικασίες, τόσο ώστε ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο να έρθει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο σε αυτό θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 13 αλλαγές σε τεχνικά σημεία οι οποίες θα κάνουν ακόμα πιο γρήγορη την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στόχος είναι, στο επόμενο τρίμηνο, να γίνονται επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 800 έως 1.000 μεταναστών. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στα hotspot των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, ενώ έτσι θα σταλεί μήνυμα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται για να υπάρξει μία ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων και ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά τον ενεργό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και τον συντονισμό από ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα και  Ελληνική Ακτοφυλακή υπό τις διαταγές στρατιωτικού διοικητή. Ο νέος μεικτός φορέας θα υπάγεται απευθείας στον Εθνικό Συντονιστή, στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. 

άσυλοΔουβλίνοπρόσφυγες