«Είχαµε ελαττωµένα τάγµατα»
Γεώργιος Σαρρής«Ητανε ένα τάγµα στον θύλακα της Λευκωσίας, ένα τάγµα στο ΣιγχαρίΒουνό, τάγµατα δυνάµεως ελληνικών µονάδων, έστω και ηλαττωµένης δυνάµεως. Οταν λέµε τάγµατα, το ανώτερο τάγµα που µπορούσε να έχει ήταν γύρω στους 250 µε 270 άνδρες. Ητανε πολύ ελαττωµένα. Ενα τάγµα ήτανε από Γερόλακκο µέχρι και Πενταδάκτυλο και η ΕΛ∆ΥΚ στην περιοχή του στρατοπέδου της. Οι αεροπορικές δυνάµεις δεν µπορούσαν να επέµβουνε πουθενά. Είχε ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο, αυτό ήταν όλο, δεν µπορούσε να προσβάλει στόχους, αλλά µπορούσε να µεταδίδει πληροφορίες».
Σηµειώνει, δε, ότι οι δυνάµεις αυτές δεν µπορούσαν να αντιµετωπίσουν επιτυχώς την τουρκική εισβολή εάν δεν γινόταν µια επιτυχηµένη επιστράτευση. «Το Αρχηγείο Ενόπλων ∆υνάµεων δεν έδωσε εγκαίρως πληροφορίες τις οποίες είχε, ενώ εµάς µας έλεγαν ότι επρόκειτο περί ασκήσεως του ΝΑΤΟ, ότι οι Τούρκοι µπλοφάρουν όπως τις προηγούµενες φορές, το 1967 ή το 1964, και έτσι δεν δώσανε τις διαταγές που έπρεπε να δώσουνε». Επισηµαίνει, τέλος, ότι δεν δόθηκε εντολή να αποδεσµεύσουν τα αντιαεροπορικά για να ρίξουν βολές κατά των τουρκικών αεροσκαφών.
«Τίποτα. Και µάλιστα είχα προσωπική επικοινωνία µε τον κύριο, ταξίαρχο τότε, Πολίτη Σπύρο. Λέω προς Θεού, µέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα, δώστε πολυβόλα ελεύθερα, να ρίξουµε τα τουρκικά αεροπλάνα. Απαντες µας απαντάγανε αυτοσυγκράτηση, µην χτυπάτε, κι εγώ δεν ήξερα εάν διά των ενεργειών µου, παρ’ όλα αυτά, παρήκουσα τη διαταγή τους κι εκκίνησα ορισµένα τµήµατα από της πρωίας, για να αναχαιτίσω τουλάχιστον το προγεφύρωµα, να αποκτήσω επαφή και να περιορίσω το προγεφύρωµα να µη συνδεθούν µέσω Τέµπλος µε τον θύλακα της Λευκωσίας».
Διαβάστε ακόμη:
Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου
Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»
Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ
Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά
- Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
- Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
- Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
- Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!