Πολιτική | 17.02.2020 13:08

Καθηγητής Μάζης: «Απλωσε πολύ τα πόδια του ο Ερντογάν και θα του τα κόψουν»

Newsroom

Την εκτίμηση ότι η προσφυγή στη Χάγη για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών, είναι «αυτοκτονία» εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στον Γιάννη Πηλίδη και στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», στον FOCUS FM 103.6, ο κ. Μάζης ανέφερε: «Θες να πας στη Χάγη για οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας, όμως η υφαλοκρηπίδα μετράται από το πέρας του εύρους των χωρικών υδάτων. Θα πάμε στη Χάγη από χωρικά ύδατα 6 μιλίων; Είναι αυτοκτονία. Άρα πρώτα επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα και μετά πας στο Δικαστήριο. Θέλει προσοχή».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «είναι ή δεν είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια; Είναι μονομερής κυριαρχική ενέργεια. Το casus belli της Τουρκίας είναι απειλή πολέμου και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ είναι παράνομη», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιδρά μέχρι στιγμής στις εξελίξεις με «διπλωματικό ακτιβισμό».

Ο κ. Μάζης τόνισε, ότι η Άγκυρα «Πιέζει, προκαλεί και εξετάζει τις αντιδράσεις των προκλήσεών της. Αν οι αντιδράσεις αυτές δεν έχουν πρακτικό αρνητικό αντίκρισμα στα συμφέροντά της, προχωράει στις επόμενες. Είναι η τακτική του σαλαμιού. Όσο βλέπει φοβικότητα από την άλλη πλευρά, θα προχωρήσει για να δημιουργήσει τετελεσμένα, χωρίς να πέσει ούτε πυροβολισμός».

Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στις οποίες αναφέρονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά, επεσήμανε πως «Αυτή η διάθεση να βάλουμε «κόκκινες γραμμές» είναι πανθομολογουμένως μία καλή διάθεση ενός κράτους  μέλους της διεθνούς κοινότητας, να τηρεί τη διεθνή νομιμότητα. Το δράμα το δικό μας είναι ότι το "κόκκινο" το δικό μας θέλουμε να το βλέπουμε σαν «ροζ» και κάθε φορά, που πηγαίνουμε προς το "κόκκινο", το… ανοίγουμε λιγάκι. Αυτό θέλει και ο Τούρκος» συμπλήρωσε.

Για την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ από την Τουρκία για το ψευδομνημόνιο με τη Λιβύη

«Το να καταθέσει η Τουρκία ένα κείμενο με συντεταγμένες στο γραφείο θαλασσών του ΟΗΕ ελέγχεται ως διαδικασία από το νομικό σύμβουλο του γραφείου. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί στον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει, ότι ισχύει; Όχι. Σου δίνει όμως μία ημερομηνία από την οποία εσύ θα πρέπει να διατυπώσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τη δική σου διαφωνία».

Για το μέλλον της Τουρκίας

«Επειδή η Τουρκία δέρεται ανηλεώς από τους συμμάχους της, μοιραία φτάνει  στην άκρη της πορείας της. Δεν χαρίζουν Συρία και Λιβύη στους Τούρκους οι Ρώσοι. Άπλωσε πολύ τα πόδια του ο κ. Ερντογάν και θα του τα κόψουν» υπογράμμισε ο κ.Μάζης. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της ένταξης μαθήματος Γεωπολιτικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπως έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

ΤουρκίαυφαλοκρηπίδαΧάγηελληνική ΑΟΖ