Πολιτική|12.12.2018 09:04

Αγώνας δρόµου για... επιστροφές και στους 6.000 ειδικούς φρουρούς

Newsroom

Χθες έλαβαν χώρα έντονες διεργασίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου τα στελέχη των οικονοµικών υπηρεσιών του αρχηγείου της Αστυνοµίας είχαν συνάντηση µε συνδικαλιστές αστυνοµικούς, νοµικούς και εργατολόγους.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί το κατά πόσο µπορεί να βρεθεί µία φόρµουλα για να λάβουν τελικά και οι 6.000 αστυνοµικοί τα αναδροµικά. Ενηµέρωση είχαν και στελέχη του γραφείου της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, που ακόµα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συµπέρασµα.

Πρόταση Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές πρότειναν είτε να γίνει νοµοθετική ρύθµιση που θα προβλέπει τη συµπερίληψη των συναδέλφων τους στην επιστροφή αναδροµικών είτε να εκδοθεί σχετική ερµηνευτική εγκύκλιος. Το ποσό µε το οποίο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισµός σε αυτήν την περίπτωση είναι περίπου 4.000.000 ευρώ.

Οι αστυνοµικοί που εξαιρέθηκαν από τη διάταξη για τα αναδροµικά είναι οι ειδικοί φρουροί που εξοµοιώθηκαν µισθολογικά µε τους αστυφύλακες όταν πήραν τον επόµενο βαθµό. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε δεν υπήρχε το άρθρο πέντε, που αναφέρεται στη συγκεκριµένη κατηγορία προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο εξειδικευµένος στα οικονοµικά ζητήµατα νοµικός Χάρης Μπουκουβάλας εξηγεί στο «Εθνος» το γιατί: «Για τη συγκεκριµένη κατηγορία αστυνοµικών η βάση υπολογισµού έγινε σύµφωνα µε τον νόµο 4575/2018, στον οποίο βασίστηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο υπολογισµός έγινε µε βάση το σύνολο των αποδοχών και όχι τον βασικό µισθό και το επίδοµα στον οποίο αναφέρονταν οι νόµοι Σαµαρά. Αυτό είχε ως συνέπεια όσοι αµείβονταν µε τον βαθµό του λοχία, στην περίπτωση της Αστυνοµίας µιλάµε για τους ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι είχαν λάβει οριακές αυξήσεις το 2014 στον βασικό µισθό, να µην έχουν πλέον διαφορές µε βάση τον συνολικό µισθό, παρότι τα επιδόµατά τους µειώθηκαν. Ετσι, παρότι µε τον νόµο Σαµαρά έπαιρναν τις διαφορές των αποδοχών από τη µείωση των επιδοµάτων, µε τον νόµο Τσίπρα του 2018 δεν υφίστανται διαφορές επί του συνόλου». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισηµαίνουν ότι το τοπίο παραµένει θολό, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέµα.

Από την πλευρά του το Σωµατείο Ειδικών Φρουρών Αττικής προαναγγέλλει κινητοποιήσεις έξω από τη ΓΑ∆Α και τη λεωφόρο Κατεχάκη, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτηµά τους για την καταβολή αναδροµικών. Οι διατάξεις Αυτό που ζητούν οι συνδικαλιστές είναι να εφαρµοστούν οι διατάξεις από τον νόµο Σαµαρά, επισηµαίνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει άνιση αντιµετώπιση ανάµεσα σε εργαζοµένους του ίδιου Σώµατος» 

αναδρομικά ένστολοιειδικοί φρουροί