Τσίπρας: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων
NewsroomΤα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος της τουριστικής δραστηριότητας, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, συζητήθηκαν αναλυτικά στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με παράγοντες του τουριστικού τομέα.
Ο τουρισμός που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται σημαντικά, με τις καλύτερες προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους. Οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δισ. ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση".
Η Ελλάδα είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για την τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.
- την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
- Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .
- Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
- Οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Επειδή η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, είναι η ώρα για γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Βασιλικός, ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, κ. Τοκούζης, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Τσιλίδης και η τομεάρχης τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.
- Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία: Ουκρανική εισβολή με χιονοκαταιγίδες στην Αττική - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
- Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Φωτιά στην Αυστραλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
- Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη