Τσαβούσογλου: Η ΕΕ θα ζημιωθεί, αν συνεχίσει τα λάθη με την Τουρκία
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα ζημιωθεί, αν δεν σταματήσει τα λάθη απέναντι στην Τουρκία, καλώντας την παράλληλα σε εποικοδομητικό διάλογο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Για συνέπειες που θα κοστίσουν στην ΕΕ έκανε λόγο σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της βουλής για τον προϋπολογισμό για σειρά δραστηριοτήτων του υπουργείου του το 2020.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα ζημιωθεί, αν δεν σταματήσει τα λάθη απέναντι στην Τουρκία, καλώντας την παράλληλα σε εποικοδομητικό διάλογο.
«Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτό το λάθος. Εάν το κάνει, τότε όλη η Ευρώπη θα κερδίσει από τη συνεργασία μας. Εάν όχι, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα ζημιωθεί. Περιμένουμε από την ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη που κάνει και να καταλάβει την αξία που θα αποφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική σχέση και για τα δύο μέρη. Στις επαφές μας με την ΕΕ, τονίζουμε την επιθυμία μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν είμαστε μόνοι. Ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ υπάρχουν κάποιοι που αναγνωρίζουν το δίκαιο των προειδοποιήσεών μας, ενώ στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για την σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε.
Φορούν τη μάσκα της… δήθεν αλληλεγγύης
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε από τη μία την Ελλάδα ότι ευθύνεται για τις άσχημες σχέσεις που έχει αυτή τη στιγμή η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες και από την άλλη την ΕΕ ότι φορά τη μάσκα της δήθεν αλληλεγγύης για να επιτεθεί στην Τουρκία.
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επηρεάζουν επίσης τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν είναι οι μόνες. Ορισμένα μέλη μεταφέρουν τα διμερή προβλήματα με τη χώρα μας στην ΕΕ. Φορούν τη μάσκα της δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη χρησιμοποιούν εις βάρος μας συνεχώς», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Όσον αφορά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αιτιολόγησε τις κινήσεις της Τουρκίας με τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα, λέγοντας ότι αποτελούν απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την αντίδρασή μας απέναντι στα μονομερή βήματα που έχουν γίνει κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτήν την περιοχή και που δεν συνάδουν με το δίκαιο, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την έκκλησή μας για διάλογο.
Ωστόσο, απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις μας, έχουμε δει να γίνονται βήματα αποκλεισμού μας και προκλητικά. Κι ως εκ τούτου, πήραμε την πρωτοβουλία να προστατεύσουμε στην πράξη τα δικαιώματά μας, χωρίς να κλείνουμε και την πόρτα του διαλόγου.
Η Τουρκία, ως μία χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατό να δεχτεί να φυλακιστεί. Η Ελλάδα θέλει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ για ένα νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο απέχει 2 χιλιόμετρα από τη χώρα μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την κοινή λογική. Χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων καμία πρωτοβουλία δεν είναι εφικτό να πετύχει. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την πρόταση του προέδρου μας για μία διάσκεψη με θέμα την ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Μόνο λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Ο λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η αδιάλλακτη και στρεβλή νοοτροπία της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. «Αυτή η νοοτροπία βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, όχι ως ισότιμο εταίρο, και δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους του νησιού. Για αυτόν τον λόγο, δεν είναι πλέον κατάλληλο να μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών. Η βούληση των Τουρκοκυπρίων εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Περιμένουμε από όλους να σεβαστούν αυτήν τη βούληση. Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας για μία συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η στάση επιβεβαιώθηκε σαφώς και από τους δύο προέδρους κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου μας στη Λευκωσία».
«Θέλουμε θετικό περιβάλλον με τις ΗΠΑ»
Αναφορικά με τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «προσπαθούμε να διατηρούμε επαφές και να συντονιζόμαστε με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις διαφορές απόψεων σε θέματα που αφορούν στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, όπως η Συρία και ειδικά η Λιβύη. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αρνητικοί παράγοντες που επισκιάζουν τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα εναντίον της οργάνωσης FETÖ, δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος στη συνεργασία τους με το PKK/PYD/YPG και δεν άφησαν τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών. Συνεχίζουν να συνδέουν την αγορά των S-400 με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις CAATSA, ζημιώνοντας τις αμυντικές μας σχέσεις. Η περίοδος των εκλογών και η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ κατέστησαν επίσης δύσκολη την έναρξη ενός διαλόγου, που απαιτείται για να ξεπεραστούν τα προβλήματά μας. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Θα κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα θετικό περιβάλλον για το στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών. Σε αυτήν τη νέα περίοδο, θα είναι σημαντικό να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας όσον αφορά τη συνεργασία μας στον οικονομικό, πολιτικό και τον τομέα της ασφάλειας. Στη νέα περίοδο, οι σχέσεις της εθνοσυνέλευσής μας με το Κογκρέσο και την κοινοβουλευτική διπλωματία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.
Η Ρωσία η «κορωνίδα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής
Κι ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε κατάσταση αναθέρμανσης, οι σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Οι σχέσεις μας παραμένουν θετικές λόγω αμοιβαίων συμφερόντων και αμοιβαίου σεβασμού. Έργα όπως ο αγωγός Turkish Stream, που εγκαινιάσαμε στις 8 Ιανουαρίου και ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου, τον οποίο σκοπεύουμε να θέσουμε σε λειτουργία το 2023, είναι τα εξέχοντα θέματα των διμερών μας σχέσεων.
Τελευταία, έχουν προστεθεί στην κοινή μας ατζέντα πολλά περιφερειακά ζητήματα. Εκτός από τη Συρία και τη Λιβύη, ήρθε στο προσκήνιο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα ζήτημα που απαιτεί στενό διάλογο με τη Ρωσία. Αν και υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη Ρωσία, αποδίδουμε σημασία στη διατήρηση του διαλόγου ζωντανού και στην επίτευξη κοινών στόχων. Ο διάλογός μας συνεχίζει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, όπως και στην τελευταία κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα συνεχίσουμε αυτήν τη στρατηγική προσέγγιση και την επόμενη περίοδο», ανέφερε.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr