Αφγανιστάν - Φραγκογιάννης: Συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να αποτραπούν μαζικές εισροές
Η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τη δυσκολία προβλέψεων ως προς τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και της στάσης που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής"
«Εάν όντως τηρήσουν (οι Ταλιμπάν) τις πρόσφατες υποσχέσεις και δηλώσεις τους, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνουμε μάρτυρες μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί, εάν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές τους» σημειώνει.
Ελπίζουμε η εμπλοκή της Τουρκίας να είναι εποικοδομητική
Ερωτηθείς σχετικά με την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την δραστηριοποίηση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι η εμπλοκή της θα είναι εποικοδομητική. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φιλοξενεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αποτελεί, βλέπετε, και κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ότι η Ελλάδα και η Τουρκία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές ροές, οι οποίες ενδεχομένως να ενταθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό, ο κ. πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εισροές μεταναστών και προσφύγων και ότι αυτές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Αφγανιστάν».
Αναφορικά με την αποτροπή εκ μέρους της Ελλάδας ενός νέου προσφυγικού κύματος ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως έγινε το Μάρτιο 2020». Και προσέθεσε: «Καθήκον μας είναι η προστασία των συνόρων της Ελλάδας που είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πράξαμε στο παρελθόν και, εάν παραστεί ανάγκη, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά την Οικονομική Διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκό παράκτιο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένες τις εξελίξεις, προάγει ενεργά, χωρίς εξαιρέσεις, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών της περιοχής, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο, αντιλαμβάνεται τη Μεσόγειο ως θάλασσα επικοινωνίας, εμπορίου και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αλληλένδετη με αυτή των γειτονικών χωρών της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας. «Αυτή τη στρατηγική στόχευση» επισημαίνει «εξυπηρετούν τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και οι συμφωνίες με τις χώρες του Κόλπου. Αυτή είναι η έμπρακτη απάντησή μας στο "τόξο του φονταμενταλισμού", που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών εστιάζει «στο τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ψηφιακή ολοκλήρωση που αποτελεί και τον πυρήνα της σύγχρονης πολιτικής που υλοποιούμε στην Οικονομική Διπλωματία». Αναφέρει δε τη σημασία της φιλοεπενδυτικής στρατηγικής της κυβέρνησης, και του σχεδιασμού του ΥΠΕΞ για την στήριξη της εξωστρέφειας και την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα παρουσιαστούν στην φετινή ΔΕΘ «σε ευρύ διεθνές κοινό αλλά και στους θεσμικούς εταίρους που θα μας βοηθήσουν στη υλοποίηση του».
«Ποια είναι η Μαλάλα» είπαν οι Ταλιμπάν και την πυροβόλησαν στο κεφάλι
Βάσεις 2021: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά – Η πορεία των Ιατρικών και των Νομικών σχολών
Εμβόλιο – Ιαπωνία: Δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Moderna
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr