Συνάντηση Δένδια - Μπέρμποκ: Τα μηνύματα στην Τουρκία και η αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διαδοχικές συναντήσεις με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών και η Γερμανίδα ομόλογός του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
Το ενεργειακό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των δύο συναντήσεων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα υπογράμμισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κοινές δηλώσεις Δένδια - Μπέρμποκ
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «θεωρούμε την Γερμανία από τους στενότερους εταίρους μας», ενώ τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος καθώς επίσης και οι διμερείς σχέσεις που εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα και είναι ριζωμένες στην Ιστορία με φωτεινά αλλά και μελανά σημεία.
Μπέρμποκ και Δένδιας συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας έθεσε το θέμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που απειλεί ακόμα και με πόλεμο την Ελλάδα και παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθιξε επίσης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο είπε ότι «παραμένει ανοιχτό».
Από την μεριά της η Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι θεωρεί πως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία υπάρχει μία βαθιά φιλία χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές». Συνέχισε, υπογραμμίζοντας μία γερή φιλία βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, όπου και πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια.
Αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παραδέχτηκε πως «δεν τα κάναμε όλα σωστά». Είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και ακούγαμε λιγότερο. Μάθαμε περισσότερο και προτιθέμεθα να επουλώσουμε τα τραύματα».
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπέρμποκ: Αλλαγή σελίδας στις ελληνογερμανικές σχέσεις - Ψηλά στην ατζέντα το ενεργειακό
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
- Μετά το «κρεσέντο» αστυνομικής βίας η ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ, αλλά μιλά για «επιθέσεις κατά αστυνομικών»
- ΑΣΕΠ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για 122 μόνιμες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού
- Χαλκιδική: Το σύστημα ύδρευσης βγήκε off λόγω… υπερτουρισμού - Στέγνωσαν ολόκληροι οικισμοί
- Αντώνης Ρέμος: Ανέβηκε στη σκηνή του Na
Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr