Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα
Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό. Παράλληλα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026.
Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Στάρμερ τόνισε: «Είναι εξαιρετική στιγμή που σας υποδέχομαι εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Να χτίσουμε στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα. Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας».
«Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που επιστρέφω. Έχουμε να συζητήσουμε για πολλά ζητήματα» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δέσμευση Στάρμερ για τα Γλυπτά
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως δε θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου. Άλλωστε, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.
BBC: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή τους
Την ίδια ώρα, μια συμφωνία που θα μπορούσε να προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «κοντά», όπως δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη δήλωσε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων – γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα – που ελήφθησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Τι καθιστά τη Γροιλανδία μοναδική και γιατί την έβαλε στο μάτι ο Τραμπ: Οργή μετά τις απειλές για βίαιη προσάρτηση
Και δεύτερο κρούσμα HMPV στη χώρα μας: Θετική η σύζυγος του 71χρονου - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Ποινική δίωξη στον καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 14χρονης
Λίμπερτυ Πολύζου: Η οικογενειακή τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr