Ώρα αποφάσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα κριτήρια για την επιλογή και ποια πρόσωπα ακούγονται
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η σχετική ψηφοφορία πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όλο και πιο κοντά έρχονται οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η σχετική ψηφοφορία πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Σταδιακά ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες περιορίζεται, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί κάποιο όνομα έκπληξη.
Πάντως εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του - που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα- θα θελήσει να εκπέμψει ένα μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. Επομένως έχει αδυνατίσει το σενάριο να επιλεγεί ένα πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο και το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί ένα όνομα που να προέρχεται από το κέντρο ή την κεντροαριστερά.
Από την κυβέρνηση θα ήθελαν να πει «ναι» το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ενώ κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από την Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο παράλληλα στόχος είναι το πρόσωπο που θα προταθεί να συσπειρώσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και να μην υπάρχουν…γκρίνιες από γαλάζιους βουλευτές. Πρόκειται δηλαδή για μία σύνθετη εξίσωση, με τα σενάρια να έχουν πάρει φωτιά.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές (που δεν θα ήθελαν μια νέα θητεία της Κ. Σακελλαρόπουλου) ζητούσαν να προταθεί πρόσωπο που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος. Βέβαια μετά το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση του προϋπολογισμού (και στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό) εκτιμάται πως θα μπορούσε να περάσει χωρίς ιδιαίτερα… παράπονα μια υποψηφιότητα που δεν συνδέεται με την γαλάζια παράταξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τοποθετήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από «γαλάζιους». Το προηγούμενο διάστημα δηλώσεις που έκαναν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης έδειχναν προς μια νέα θητεία της Κ. Σακελλαρόπουλου. Την ίδια στιγμή πάντως ο Νικήτας Κακλαμάνος, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», σημείωσε πως «στη μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία έχω ψηφίσει 4 Προέδρους Δημοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο. ψυχή τε και σώματι. Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μόνο σώματι… Πίστευα και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο».
Όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν φουντώσει τα σενάρια πως τελικά θα μπορούσε να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, που να προέρχεται από το χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έλεγε «ναι» το ΠΑΣΟΚ.
Επίσης εντόνως είχε ακουστεί το προηγούμενο διάστημα το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε πως « η χώρα έχει πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως άκομψη. Έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και είναι άδικο αυτό που γίνεται». Θα μπορούσε επίσης να επιλεγεί πρώην πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα ο Λουκάς Παπαδήμος. Τέλος άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι η Μαρία Δαμανάκη, η Λίνα Μενδώνη και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.
Πως εκλέγεται Πρόεδρος
Συνολικά προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που προϋποθέτει πως τουλάχιστον τρία κόμματα θα πρέπει να υπερψηφίσουν. Αυτή η πλειοψηφία θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και αν το προτεινόμενο πρόσωπο υπερψηφιζόταν από την Ν.Δ (156 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και αρκετούς ανεξάρτητους (αυτή τη στιγμή είναι 23 οι ανεξάρτητοι βουλευτές).
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί ακολουθεί δεύτερη πλειοψηφία, όπου επίσης απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Σε περίπτωση που απαιτηθεί τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 «ναι», εγώ στην τέταρτη ψηφοφορία χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι (δηλαδή αρκούν οι γαλάζιοι βουλευτές). Να σημειωθεί πως μπορεί να γίνει και πέμπτη ψηφοφορία, όπου αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Βέβαια στην κυβέρνηση δεν θέλουν να φτάσουν στην τέταρτη ή στην πέμπτη ψηφοφορία αλλά επιδιώκουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να ψηφιστεί και από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως στόχος των «γαλάζιων» είναι η εκλογή να γίνει είτε στην πρώτη ψηφοφορία είτε αν αυτό δεν καταστεί εφικτό στην τρίτη (δηλαδή στους 180 βουλευτές).
ΕΟΠΥΥ: Με κωδικό μιας χρήσης όλες οι παροχές από 3 Φεβρουαρίου – Οδηγίες προς ασφαλισμένους
Τετ α τετ Μητσοτάκη-Γεωργιάδη το απόγευμα για τα «Επείγοντα» των νοσοκομείων – Τι θα συζητηθεί
Δίκη για Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας
Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Τζόνι Ντεπ - Η σπόντα για την τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr