Μητσοτάκης για Τέμπη: Κάποιοι θέλουν να κάνουν το πένθος εθνικό διχασμό - Πληρώσαμε ακριβά τις πάνω και κάτω πλατείες
«Η Αστυνομία θα είναι εκεί για να προστατέψει το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης - Είναι μία στάση ευθύνης την οποία αναμένουμε και από τους διοργανωτές και συμμετέχοντες»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των μεγάλων συγκεντρώσεων για τα Τέμπη κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Χρέος μας να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας»
Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να κρατήσει αποστάσεις από πολωτικές δηλώσεις μερίδας υπουργών αναφορικά με τις συγκεντρώσεις και με φόντο την επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας, έκανε λόγο για «εθνικό εθνικό δράμα το οποίο πρέπει να ενώνει την κοινωνία κάτω από ένα κοινό αίτημα, το αίτημα της αλήθειας και της δικαιοσύνης».
Ωστόσο στρέφοντας σαφώς το βλέμμα στα κόμματα τα αντιπολίτευσης σημείωσε πως «είναι πλέον φανερή η απόπειρα συγκεκριμένων κύκλων να μεταβάλουν αυτό το κλίμα συγκίνησης σε ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης».
Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η διακίνηση χυδαίων μηνυμάτων στο διαδίκτυο έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν είναι τυχαίο ότι μέρος της αντιπολίτευσης έφτασε ακόμα και να μιλάει για “κυβέρνηση-δολοφόνο” ή να υιοθετεί προκλητικά όσο και ενδεικτικά συνθήματα του τύπου “για να αναπνεύσουμε πρέπει να τους ανατρέψουμε”».
Συνεχίζοντας διαμήνυσε πως «έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας, πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο ο οποίος βιώνει γύρω μας τεράστιες τεκτονικές, θα έλεγα, αναταράξεις. Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις πάνω και τις κάτω πλατείες, δεν θα τις ξαναζήσει».
«Η αστυνομία θα προστατεύσει τους συμμετέχοντες – Το ίδιο να κάνουν και οι διοργανωτές»
Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ισχυρίστηκε πως «η πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει ώστε όποιος επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση και η αστυνομία θα είναι εκεί για να προστατεύσει τους συμμετέχοντες και το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης». Όμως στέλνοντας μήνυμα προς τους φορείς και τα συνδικάτα που θα συμμετάσχουν, είπε: «Είναι μια στάση ευθύνης, την οποία αναμένουμε και από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων».
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο εκτός της σημερινής ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα σχόλιο το οποίο αφορά την επικαιρότητα, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, ένα εθνικό δράμα το οποίο πρέπει να ενώνει την κοινωνία μας, κάτω από ένα κοινό αίτημα: το αίτημα της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα, όμως, και ένα αίτημα της σύγκρουσης με λάθη, με καθυστερήσεις, με χρόνιες ανεπάρκειες, με κακοδαιμονίες του κρατικού μηχανισμού, κακοδαιμονίες που αναδείχθηκαν, δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.
Μεθαύριο πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν στις πλατείες της πατρίδας μας για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, για να στείλουν το αυτονόητο μήνυμα να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να απαιτήσουν από την πολιτεία -δικαιολογημένα- καλές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Σίγουρα θα βρεθούν και ορισμένοι οι οποίοι θα διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.
Η πολιτεία, όμως, έχει χρέος να μεριμνήσει ώστε όποιος επιθυμεί, να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση. Και η Αστυνομία, κ. Υπουργέ, θα είναι εκεί, για να προστατεύσει τους συμμετέχοντες και το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Είναι μία στάση ευθύνης, την οποία αναμένουμε και από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων.
Είναι, όμως, ταυτόχρονα, αλήθεια ότι κάποιοι επιθυμούν να μετατρέψουν αυτό το συλλογικό πένθος σε μία ευκαιρία ενός νέου διχασμού, να καπηλευτούν τον πόνο ως μοχλό των δικών τους σκοπιμοτήτων και να υποβιβάσουν την οδύνη για ένα τραγικό δυστύχημα σε ένα φτηνό κομματικό σύνθημα.
Επιμένω σε αυτό, καθώς είναι πλέον φανερή η απόπειρα συγκεκριμένων κύκλων να μεταβάλλουν αυτό το κλίμα συγκίνησης σε ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το βλέπετε κι εσείς ότι η διακίνηση χυδαίων μηνυμάτων στο διαδίκτυο έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν είναι τυχαίο ότι μέρος της αντιπολίτευσης έφτασε ακόμα και να μιλάει για «κυβέρνηση-δολοφόνο» ή να υιοθετεί προκλητικά όσο και ενδεικτικά συνθήματα του τύπου «για να αναπνεύσουμε πρέπει να τους ανατρέψουμε».
Εμείς έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας. Πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο ο οποίος βιώνει γύρω μας τεράστιες -τεκτονικές, θα έλεγα- αναταράξεις.
Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις «πάνω» και τις «κάτω πλατείες». Δεν θα τις ξαναζήσει. Η κοινωνία μας ξέρει καλά πού οδηγούν οι εξαλλοσύνες και οι κάθε τύπου ακρότητες. Όσοι, λοιπόν, οραματίζονται τη μεθαυριανή μέρα ως ένα ορόσημο για βίαιες ανατροπές, θα μας βρουν απέναντι.
Και η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει σήμερα να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά μία ανάλογη τραγωδία. Δεν θέλει -επαναλαμβάνω, δεν θέλει- να κατρακυλήσουμε εν μέσω αυτής της αβέβαιης διεθνούς πραγματικότητας σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης αστάθειας.
Σε λίγες ημέρες, όπως έχουμε αναγγείλει, θα βρεθούμε στο Κοινοβούλιο. Τα κόμματα θα κληθούν εκεί να διατυπώσουν, αν έχουν, εναλλακτικές θέσεις. Και φυσικά, αν η αντιπολίτευση το επιθυμεί, τότε ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Εμείς θα είμαστε παρόντες. Το κοινοβουλευτικό σύστημα, εξάλλου, έχει τους δικούς του κανόνες. Ένα είναι βέβαιο: στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί και πάλι.
Κλείνω τονίζοντας ότι, παρά αυτό το κλίμα του διχασμού και της μεγάλης έντασης, ας θυμόμαστε ότι είμαστε εδώ για να ενώνουμε τους Έλληνες: και τους διαδηλωτές, αλλά και τους πολλούς οι οποίοι θα τιμήσουν αύριο την επέτειο αθόρυβα και χωρίς συνθήματα.
Όπως, λοιπόν, το πένθος για την τραγωδία στο Μάτι μπορέσαμε να το κάνουμε εφαλτήριο για να χτίσουμε μια αποτελεσματική πολιτική προστασία, έτσι και τα Τέμπη ας γίνουν καταλύτης για να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα.
Και νομίζω ότι αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε πραγματικά τη μνήμη των 57 συμπολιτών μας.
Γεωχημικοί από το Παλέρμο μέτρησαν την ανάσα του ηφαιστείου της Σαντορίνης: «Είναι σα να παρακολουθείς ασθενή»
Το υπουργείο Μεταφορών φέρνει ακόμα ένα νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο και... πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στη ΡΑΣ
Το 73% των Τούρκων βρίσκει τις διαμαρτυρίες για τον Ιμάμογλου δικαιολογημένες
Ανείπωτη καταστροφή από τον σεισμό στη Μιανμάρ: Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς - Στέλνουν βοήθεια Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr