Πρωτοβουλία Μητσοτάκη: Ανοίγει δίαυλο συγκλίσεων για την ψήφο των αποδήμων
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει σε κατ’ ίδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς κλίμα συναίνεσης στο νομοσχέδιο που αφορά τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Κύκλο πολιτικών και θεσμικών διεργασιών εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές, που χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου «μείζων εθνική πρωτοβουλία».
Πέραν της καθαυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, η οποία απετέλεσε και εμβληματική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: τα περιθώρια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ιδίως στο πεδίο των θεσμικών τομών, θα είναι αταλάντευτη επιδίωξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η εν λόγω πολιτική θέση αποκτά ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα, καθώς εκτός από την ψήφο των αποδήμων, το πολιτικό καλεντάρι τους αμέσως προσεχείς μήνες είναι γεμάτο από πολιτικά ορόσημα, που αφενός θα δοκιμάσουν την επιτυχία των ασκήσεων συναίνεσης και αφετέρου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα πορευτούν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τρέχουσα τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του πρωθυπουργού να εγκαθιδρύσει με τους πολιτικούς αρχηγούς έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας εκτιμάται από έμπειρους κομματικούς παράγοντες ότι θα… εξαντλήσει τη χρησιμότητά της στα μείζονα πολιτικά διακυβεύματα των επόμενων εβδομάδων και δη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι η ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, που απαιτεί η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και η σύνθεση που επιτάσσει το Σύνταγμα γύρω από το πρόσωπο του ΠτΔ, προσανατολίζει την κυβέρνηση στο να αναζητήσει ευρύτερες συγκλίσεις, χωρίς πάντως, όπως διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές, η προφανής ανάγκη για συναίνεση να οδηγεί σε εκπτώσεις ή υπαναχωρήσεις από θέσεις αρχής του κ. Μητσοτάκη και του κυβερνώντος κόμματος.
Τα επικείμενα ραντεβού του πρωθυπουργού, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν -μετά τις αυριανές τηλεφωνικές επικοινωνίες- για τα τέλη της εβδομάδας στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, πιθανώς να αποτελέσουν, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, και μια ισχυρή πρόγευση για τις επιμέρους προθέσεις και τη γενικότερη επιδίωξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της απλής αναλογικής.
Τα «αγκάθια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε εμφορείται από προκατάληψη, προσερχόμενος στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε πάντως εθελοτυφλεί για τα περιθώρια συναντίληψης με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μάξιμου. Μάλιστα, ένδειξη της ειλικρινούς, όπως χαρακτηρίζεται, διάθεσής του να επιτύχει συνεννόηση επί του δικαιώματος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι και το γεγονός πως κατά πληροφορίες θα παρουσιάσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης τους βασικούς άξονες της «γαλάζιας» πρότασης που έχουν ήδη επιμεληθεί ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Θοδωρής Λιβάνιος και όχι ένα έτοιμο νομοσχέδιο που θα προκαταλάμβανε την ανταλλαγή απόψεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ένα από τα στοιχεία της κυβερνητικής εισήγησης είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας στους 15 από τους 12 που είναι σήμερα, πρόταση που έχει στηρίξει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάσει του πορίσματος της επιτροπής στην οποία προΐστατο λίγους μήνες πριν ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού συνιστούσε πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τώρα πλέον του Κινήματος Αλλαγής, ενώ με την αρχή η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και το ΜέΡΑ25, μολονότι τα άλλα σημεία της πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη έχουν διαφορές από την αντίστοιχη της ΝΔ.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» καθ’ οδόν προς τα ραντεβού των επόμενων ημερών είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό δεν πρέπει να προσμετράται στο πανελλαδικό ποσοστό, εξέλιξη που υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τη χαρακτηρίσει από την Αστόρια της Νέας Υόρκης αντισυνταγματική και προσβλητική. Κυβερνητικά στελέχη υποπτεύονται ότι πίσω από τη συγκεκριμένη προσέγγιση κρύβεται ο φόβος της Κουμουνδούρου για την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού.
Αποδομούν, μάλιστα, την άποψη Τσίπρα βάσει συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας. Επισημαίνουν τα ίδια πρόσωπα πως η θέση ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτει τη συνταγματική αρχή περί ισότητας της ψήφου αλλά και αυτήν της αναλογικότητας, καθώς θα δημιουργηθούν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, που θα εκλέγουν έναν ή δύο μόνο βουλευτές.
Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποβιβάζει τους Ελληνες του εξωτερικού σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ αντιστρατεύεται την κοινή λογική, καθώς η ψήφος ενός Ελληνα που βρίσκεται στο εξωτερικό θα έχει διαφορετική βαρύτητα ανάλογα από το εάν θα ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του ή μπει στο αεροπλάνο και ψηφίσει στην Ελλάδα. Τέλος, από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διευκόλυνση του συνόλου των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ότι η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν συνιστά παραχώρηση νέου δικαιώματος, όπως επιχείρησε αρχικώς να παρουσιάσει τη «γαλάζια» πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr