Ψήφος αποδήμων: Ικανοποίηση στο Μαξίμου μετά την ευρεία διακομματική συναίνεση
Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το γήπεδο του ΠΑΟΚ και η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Περισσή ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ευρεία διακομματική συναίνεση που επέτυχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον δρόμο, ώστε περί τις 600.000 συμπατριωτών μας να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Το σημείο που «ξεκλείδωσε», κατά πληροφορίες, τη συμφωνία των 200 και πλέον βουλευτών ήταν η πρόταση που κατέθεσε προχθές ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αφορούσε μάξιμουμ όριο απουσίας από τη χώρα τα 35 έτη, υπό την προϋπόθεση να μπορούν να δικαιολογηθούν τα δύο εξ αυτών είτε διά της φοίτησης σε σχολείο ή πανεπιστημιακό ίδρυμα, είτε διά της στρατιωτικής θητείας, είτε μέσω αποδεικτικού της ένταξης του σε ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου να μπορεί κάποιος να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που θα διαμορφωθούν.
Η χθεσινή συνεδρίαση απλώς επικύρωσε την επίτευξη συμφωνίας, καθώς πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης επιμένουν πως το θετικό κλίμα είχε καταγραφεί στις συνεννοήσεις, που είχαν προηγηθεί του τρίτου κατά σειρά ραντεβού των κομμάτων. Ως δικλίδα ασφαλείας, αποφασίστηκε, μάλιστα, να τροποποιηθεί το άρθρο 54 μέσω της προσθήκης παραγράφου, που θα αναφέρει πως ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων κατά την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, που διήρκεσε περί τη μία ώρα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάνννης Γκιόκας, δήλωσαν κατ’ αρχήν θετικοί, παραπέμποντας, πάντως, τόσο στην οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου όσο και στη συνταγματική θωράκιση των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τους Τάκη Θεοδωρικάκο και Θοδωρή Λιβάνιο, το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου. Μολονότι η έκβαση της χθεσινής διακομματικής δικαίωσε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η συνεδρίαση δεν ήταν ανέφελη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος κατά την παρέμβαση του κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης ως ανέντιμη, υποστηρίζοντας ότι υπαναχώρησε από τις αρχικές της θέσεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος, από την πλευρά του, υπενθύμισε στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πως διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μπορέσουν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους οι Έλληνες του εξωτερικού και παρά την αντίθεση της σε οποιασδήποτε μορφής περιορισμό, επέδειξε διαλλακτικότητα, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Δέσμευση το γήπεδο του ΠΑΟΚ
Εν τω μεταξύ, η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, όπου, μεταξύ άλλων, είχε σύσκεψη με τους οργανισμούς, που υπάγονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επισφράγισε την κυβερνητική δέσμευση να προχωρήσει το γήπεδο του ΠΑΟΚ. «Ο "δικέφαλος" δεν θέλει κλουβί για να μείνει μέσα, θέλει γήπεδο για να ανοίξει τα φτερά του. Επομένως, το γήπεδο θα προχωρήσει, αυτή είναι η συμφωνία. Είναι σαφής δέσμευση» δήλωσε σχετικώς στην ΕΡΤ3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα μετά το ραντεβού, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιβάν Σαββίδη, έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν το βηματισμό τους, ώστε το γήπεδο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Αναφορικά με την πρωθυπουργική εξαγγελία από την ΔΕΘ για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η δέσμευσή του για την παράδοση ενός πλήρους και λειτουργικού Μετρό τον Απρίλιο του 2023 παραμένει εν πλήρη ισχύι. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύει «γαλάζιους» υπουργούς και στελέχη με σημαντική επιρροή στη Βόρειο Ελλάδα, όπως ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις γύρω από την κατασκευή του Μετρό, που εκφράζουν φορείς και προσωπικότητες της πόλης.
Ανακοινώνει μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης στον Economist
Την ίδια ώρα, τους βασικούς άξονες της οικονομικής του πολιτικής για τους επόμενους μήνες αναμένεται να συνοψίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή του ομιλία στο πλαίσιο της 23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση, που διοργανώνει ο Economist. Καλά πληροφορημένες πηγές, προϊδεάζουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να έχει θετικές ειδήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις, μόνιμου χαρακτήρα, στην κατεύθυνση της τόνωσης του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας μέσω της μείωσης των φόρων και της εμπέδωσης των προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Συνεργασία Θεοδωρικάκου – Χρυσοχοΐδη για την αποσυμφόρηση των νησιών
Κάτι περισσότερο από μία ώρα, προτού συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο την οργάνωση των λεπτομερειών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, που στοιβάζονται προς ώρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια των δύο Υπουργείων συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, που ελήφθησαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, ήτοι τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων αποφάσεων, τις λεπτομέρειες, αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη, που επιφυλάσσονται στους δήμους, που καλούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες ανέλαβε κατά πληροφορίες να εξηγήσει σε Δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε μια εμφανή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κάμψει τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται στις τοπικές κοινωνίες.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr