Κόσμος|04.05.2020 20:01

Μαραθώνιος Κομισιόν για την μάχη κατά του κορονοϊού - Συγκεντρώθηκαν 7,5 δισ. ευρώ

Μαρία Ψαρά

7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την μάχη κατά του κορονοϊού συγκέντρωσε η Κομισιόν με προσφορές κρατών και οργανισμών από όλον τον πλανήτη. Σε ρόλο συντονίστριας, η Πρόεδρος της Κομισιόν έδινε το λόγο ψηφιακά στους ηγέτες των χωρών οι οποίοι ανακοίνωναν τη συνεισφορά της χώρας τους στην πρωτοβουλία.

Η Κομισιόν δέσμευσε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που συμπληρώνει τον αρχικό στόχο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θέσει και αποτελεί σταθερή αφετηρία για τον παγκόσμιο μαραθώνιο δεσμεύσεων, που ξεκινά σήμερα. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί σημαντική χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της έρευνας και διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ενδεικτικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσέφερε 525 εκ. ευρώ, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν 500 εκ. ευρώ, ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό 551 εκ. ευρώ, η Αυστραλία 206 εκ. ευρώ. Η Ιαπωνία προσέφερε το ποσό ρεκόρ ύψους 762 εκ. ευρώ, ενώ η Σαουδική Αραβία 457 εκ. ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο 848 εκ. ευρώ.

«Σήμερα ο κόσμος έδειξε εξαιρετική ενότητα για το κοινό καλό. Κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κορονοϊό. Με τέτοια δέσμευση, είμαστε σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη, παραγωγή και ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλους. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περισσότερο. Ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί. Αφού οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενταχθούν σε μια παγκόσμια κινητοποίηση ελπίδας και αποφασιστικότητας», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Εκ μέρους της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, δεν ανακοίνωσε ποσό, επιφυλάχθηκε να δώσει τη δική του προσφορά με βάση την εξέλιξη της κατάστασης στις 23 Μαΐου. Πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει πόσο έτοιμη ήταν η Τουρκία, προβάλλοντας πλάνα από τα νοσοκομεία που χτίζει, τονίζοντας επίσης ότι έχει στείλει ιατρικό εξοπλισμό σε 57 χώρες του πλανήτη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προσφορά της Ελλάδας ύψους 3 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το οποίο θα είναι προσβάσιμο από όλους, όπως είπε.

Πάντως, στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και ιδιωτικά ιδρύματα, όπως το ίδρυμα της οικογένειας του Billy Gates –ιδρυτή της Microsoft- που προσέφερε 100 εκ δολάρια. Η Μαντόνα ανακοίνωσε την προσφορά 1 εκ. ευρώ στην πρωτοβουλία.

ΚορονοϊόςΚομισιόν