Κόσμος | 05.05.2020 15:54

Μελέτη: Από τον Δεκέμβριο του 2019 ο νέος κορονοϊός στη Γαλλία

Newsroom

Μια μελέτη Γάλλων επιστημόνων, η οποία διαπίστωσε ότι ένας άνδρας είχε μολυνθεί με κορονοϊό στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα προτού η Γαλλία αναφέρει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την αξιολόγηση του πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί.

Γάλλοι επιστήμονες υπό τον Ιβ Κοέν, τον επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στον ιό της γρίπης προτού ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents, έδειξαν ότι ένας ασθενής, ένας 42χρονος γεννημένος στην Αλγερία, ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία όπου εργάστηκε ως ιχθυοπώλης, είχε μολυνθεί με κορονοϊό «έναν μήνα πριν από την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στη χώρα», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά «δεν αποτελούν έκπληξη».

«Είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα τέτοια κρούσματα», είπε νωρίτερα σήμερα σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους για τυχόν κρούσματα από τα τέλη του 2019 και προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο «μια νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.

Ανεξάρτητοι ειδικοί εξέφρασαν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτές τις διαπιστώσεις.

«Δεν είναι απίθανο να πρόκειται για πρώιμη εμφάνιση, αλλά τα στοιχεία δεν είναι σε καμία περίπτωση οριστικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Μπολ, ένας καθηγητής μοριακής ιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

Ο Στίβεν Γκρίφιν, ένας ειδικός στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «πιθανόν σημαντικό εύρημα» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όταν ερμηνεύουμε τέτοια ευρήματα».

Χθες ο Κοέν δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο ασθενής, ο οποίος ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2019, ήταν ο «ασθενής μηδέν» της Γαλλίας.

Αλλά «ο εντοπισμός του πρώτου μολυσμένου ασθενή έχει μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον καθώς αλλάζει δραματικά την γνώση μας σχετικά με τον SARS COV-2 (τον νέο κορονοϊό) και την εξάπλωσή του στη χώρα», όπως έγραψε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην έκθεσή τους στην οποία περιγράφουν με λεπτομέρεια τις διαπιστώσεις τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η απουσία κάποιας σύνδεσης με την Κίνα και τυχόν πρόσφατης επίσκεψής του στο εξωτερικό «υποδηλώνουν ότι η νόσος ήδη εξαπλωνόταν μεταξύ του γαλλικού πληθυσμού στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019».

Σύμφωνα με τον Ρόουλαντ Κάο, έναν καθηγητή κτηνιατρικής επιδημιολογίας και επιστήμης των δεδομένων στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, ο εντοπισμός ενός κρούσματος τον Δεκέμβριο «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εξάπλωση του ιού στη Γαλλία ξεκίνησε τόσο νωρίς», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Αν επιβεβαιωθεί η υπόθεσή τους, αυτό που υποδηλώνει είναι ο ιός που εμφανίζεται σε ένα φαινομενικά απομακρυσμένο σημείο του κόσμου μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί και αλλού», εξηγεί ο ίδιος.

Η Γαλλία, όπου σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την COVID-19 από την 1η Μαρτίου, επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματά της στις 24 Ιανουαρίου--δύο ασθενείς στο Παρίσι και ένας ακόμη στο Μπορντό, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

ΓαλλίαΚορονοϊόςκρούσμα