Κόσμος|14.05.2020 13:56

Αίτηση από τα Τουρκικά Πετρέλαια για έρευνα στη Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Η κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας υπέβαλε την πρώτη αίτηση για έρευνα στην περιοχή που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (νότια της Κρήτης), όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Όσον αφορά στο μνημόνιο με τη Λιβύη, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Βέβαια η διοίκηση της Εταιρείας Πετρελαίου έχει ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών της για μία περίοδο 3 μηνών, αλλά έχει υποβάλει ήδη την πρώτη αίτηση για έρευνα και μόλις η διαδικασία (αδειοδότησης) ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουμε την πρώτη σεισμική έρευνα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ότι μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν νέες γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

«Στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης. Τώρα όσοι θέλησαν να μας κρατήσουν εκτός, έμειναν τελικά οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν από μόνοι τους με αφορμή αυτή την κρίση. Αλλά εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Είμαστε προσηλωμένοι στο πλάνο μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμά μας. Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα -με το γεωτρύπανό μας τον Πορθητή- από τον Ιούλιο σχεδιάζουμε να προβούμε σε γεώτρηση», δήλωσε.

ΤουρκίαΛιβύη