Κόσμος | 21.05.2020 13:39

Αφγανιστάν: Νεογέννητο επέζησε σε επίθεση ενόπλων την ώρα που η χώρα θεωρείται «ασφαλής»

Αθανασία Κουλέτα

Η «κανονικότητα» είναι μία λέξη που μεταφράζεται κατά το δοκούν. Για πολλά παιδιά στον πλανήτη, ο όρος αυτός σημαίνει παιχνίδι, γέλια, χαρές, χρώματα, ασφάλεια. Υπάρχουν, όμως, πολύ περισσότερα τα οποία, η μόνη κανονικότητα που γνωρίζουν από κούνια είναι εκείνη της φτώχειας, των πολέμων, του φόβου. Η Αμίνα, ένα βρέφος λίγων ημερών στο Αφγανιστάν, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. 

Την περασμένη εβδομάδα, ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε δημόσιο νοσοκομείο της Καμπούλ, στο οποίο στεγαζόταν η μαιευτική κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Στην επίθεση αυτή, έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 16 μητέρες και δύο νεογνά. Η Αμίνα είχε μόλις γεννηθεί όταν έλαβε χώρα η επίθεση. Εκείνη σώθηκε, όμως η μητέρα της δεν τα κατάφερε.  Το νεογέννητο δέχθηκε δύο πυροβολισμούς στο πόδι και οι γιατροί λένε ότι είναι τυχερή που επέζησε.

Ο πατέρας της μίλησε στο BBC  για την απώλειά του από τη μία αλλά και για το πώς οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν την κόρη του. «Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενάντια σε μητέρες και νεογέννητα. Καθώς μπήκα μέσα στο κτίριο, είδα ανθρώπους αιμόφυρτους στα πατώματα και τους διαδρόμους. Ηλικιωμένες γυναίκες είχαν πυροβοληθεί, επίσης. Τηλεφώνησα στη γυναίκα μου. "Είναι επίθεση αυτοκτονίας;", με ρώτησε. "Όχι, δεν είναι βομβιστής αυτοκτονίας", της είπα, δεν ήθελα να την πανικοβάλλω. Της είπα ότι η μάχη είναι έξω από το νοσοκομείο αλλά ότι πρέπει να βρει ένα μέρος να κρυφτεί. Έκλεισα το τηλέφωνο και ακολούθησα τους ενόπλους», αναφέρει. Και συνεχίζει: «Βρήκα τη γυναίκα μου νεκρή με κρεμασμένα τα χέρια της, σαν να κρατούσε ακόμη το μωρό. Το μωρό της το πήραν μόλις πυροβολήθηκε. Η γυναίκα μου δέχτηκε πυρά στην καρδιά και το πόδι». 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι μητέρες γίνονται συστηματικά στόχος επιθέσεων. Μετά την επίθεση, η Αμίνα μπήκε στο χειρουργείο. «Έθαβα τη γυναίκα μου όταν ένας γιατρός με κάλεσε και μου είπε ότι έπρεπε να κόψουν το πόδι της κόρης μου. Τους είπα "σας παρακαλώ, μην το κάνετε. Είναι ένα ορφανό κορίτσι και αυτό θα δυσκολέψει το μέλλον της. Αν δεν επιζήσει, αυτή θα είναι η μοίρα μας αλλά σας παρακαλώ μην προχωρήσετε με τον ακρωτηριασμό"». Τελικά, οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν και την Αμίνα και το πόδι της και είναι αισιόδοξοι ότι το κορίτσι θα μπορέσει να περπατήσει όταν μεγαλώσει. 

Αυτή η επίθεση στην Καμπούλ έφερε στο προσκήνιο με τον πιο φρικαλέο τρόπο μια αλήθεια που η διεθνής κοινότητα αρνείται να παραδεχθεί, η οποία και συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό ζήτημα: το Αφγανιστάν δεν είναι μια ασφαλής χώρα και θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια. Κι αν αυτό ακούγεται στα αυτιά μερικών ως κάτι πολύ γενικόλογο και ασαφές, τότε ας αναφέρουμε κάπου εδώ ότι, με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι ΗΠΑ έριξαν το 2019 στο Αφγανιστάν 7.423 βόμβες, σπάζοντας ρεκόρ 10ετίας. Τώρα, είναι καλύτερα; 

βρέφοςΑφγανιστάνένοπλοιεπίθεση