Κόσμος|30.05.2020 09:35

Ντονμέζ: Σε 3-4 μήνες ξεκινάμε έρευνες στις περιοχές του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεν κάνει διάλειμμα στη Μεσόγειο με την αποστολή του γεωτρύπανου «Πορθητή» στη Μαύρη Θάλασσα, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά την τελετή απόπλου του Φατίχ από το λιμάνι Χαϊντάρπασά της Κωνσταντινούπολης. «Θα ερευνήσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο των θαλασσών μας, προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία. Το Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρησή του στη Μεσόγειο, στο τεμάχιο ‘Σελτσούκ 1’, η οποία είναι η 7η γεώτρησή μας σε βαθιά ύδατα στη Μεσόγειο. Τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και Ορούτς Ρέις ‘χτενίζουν’ επίσης τη θάλασσά μας. Και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανό μας (σ.σ. Κανουνί), που εντάχθηκε στο στόλο μας φέτος, ελπίζουμε ότι θα ανοιχτεί στη Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτές τις έρευνες αργότερα φέτος. Το Φατίχ/Πορθητής μεταβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά κανείς να μην θεωρήσει ότι κάνουμε διάλειμμα στη Μεσόγειο. Αντιθέτως, δύο σκάφη σεισμικών ερευνών και δύο πλωτά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν τις υπηρεσίες τους στο 100%», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Γνωρίζετε επίσης ότι στα τέλη του περασμένου έτους, υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για τον καθορισμό ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Εξορύξεων και Πετρελαίου για την αναζήτηση πετρελαίου στις δικές μας ‘αδειοδοτημένες’ περιοχές. Ελπίζω ότι μετά τις σχετικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων», ανήγγειλε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υπερθεμάτισε για άλλη μια φορά τις επιλογές και τις αποφάσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

«Αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα πλοία εγκαίρως, αν δεν είχαμε υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη, σήμερα, αυτοί που είναι ενάντια στην Τουρκία, θα είχαν μεγάλο πλεονέκτημα. Δόξα τον Αλλάχ δεν επιτρέψαμε τίποτα από αυτά. Διαθέτουμε πλέον την ισχύ και την ικανότητα να εκτελούμε από μόνοι μας όλες αυτές τις δραστηριότητες», σημείωσε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον των επικριτών της Τουρκίας, λέγοντας ότι «τώρα είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο όσοι επιχειρούν να εξαπατήσουν την Τουρκία με ψεύτικες πολιτικές. ‘Ας πιέσουμε την Τουρκία, ας την αφήσουμε μόνη’… Ήταν αβοήθητη όπως βλέπετε. Σε μια εποχή που κανείς δεν το περίμενε, χαλάσαμε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού και καταφέραμε να γυρίσουμε τα πάντα υπέρ μας», τόνισε.

Κανείς δεν θα υφαρπάξει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες στη Μεσόγειο δεν αποτελούν μόνο ένα στείρο πείσμα και μία κενή ρητορική. «Λόγω του κορονοϊού, οι εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο ‘ρίχνουν λευκή πετσέτα’ η μία μετά την άλλη και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας αδιαλείπτως στο πλαίσιο του προγράμματος που καθορίσαμε. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι δεν ασκούν μία ορθολογική πολιτική έναντι της Τουρκίας και κρύβονται πίσω από χώρες και εταιρείες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ενέργειές τους, προσπαθούν να σώσουν εαυτούς. Εκείνοι που σχεδιάζουν να αποκλείσουν την Τουρκία από την εξίσωση, πνίγονται σήμερα στη δίνη της αβεβαιότητας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και εμείς δεν υφαρπάζουμε το δικαίωμα των άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Φατίχ Ντονμέζ κατέταξε την Τουρκία στους σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενέργειας. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η χώρα των θετικών μηνυμάτων, των θετικών βημάτων. Με την ισχυρή οικονομία μας και την πολιτική μας σταθερότητα, έχουμε γίνει ένας βασικός εταίρος  στα ενεργειακά έργα. Όσοι κατανοούν την στάση της Τουρκίας και τείνουν χείρα φιλίας, πάντα θα κερδίζουν», είπε ο Τούρκος υπουργός

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύηΤουρκία