Κόσμος|02.06.2020 16:18

Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών συμβαίνει τώρα! Αιτία, ο άνθρωπος

Αθανασία Κουλέτα

Το ζωικό βασίλειο κινδυνεύει άμεσα με μαζική εξαφάνιση των ειδών του και αυτό δεν είναι μια δυστοπική εικόνα του μακρινού μέλλοντος. Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)» και την οποία επικαλείται το CNN, οι άνθρωποι έχουμε ήδη εξαφανίσει με τη συμπεριφορά και τις συνήθειές μας εκατοντάδες είδη, ενώ εξακολουθούμε να ωθούμε στο χείλος της αφάνειας ακόμη περισσότερα, μέσω του εμπορίου άγριων ζώων, της ρύπανσης, της απώλειας των βιοτόπων τους και της χρήσης τοξικών ουσιών στο περιβάλλον. 

Η εν λόγω έρευνα αναφέρει πως ο ρυθμός με τον οποίο τα ζωικά είδη εξαφανίζονται έχει επιταχυνθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Gerardo Ceballos González, έναν εκ των συγγραφέων της έρευνας και καθηγητής οικολογίας σε πανεπιστήμιο του Μεξικό, περίπου 173 είδη ζώων εξαφανίστηκαν από το 2001 έως και το 2014. «Πρόκειται για 25 φορές ταχύτερο ρυθμό εξαφάνισης από εκείνον που θα περιμέναμε βάσει των δεδομένων των προηγούμενων ετών», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι τα τελευταία 100 χρόνια εξαφανίστηκαν περισσότερα από 400 είδη σπονδυλωτών ζώων, γεγονός που, στη φυσιολογική ροή της εξέλιξης των ειδών, θα έπαιρνε έως και 10.000 χρόνια

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης, ακόμη και αν ο όρος «μαζική εξαφάνιση ειδών» δεν πείθει. Κι όμως. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η 6η στη σειρά τέτοιου μεγέθους εξαφάνιση, αφού έχουν προηγηθεί άλλες πέντε στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε καθεμία από τις οποίες οδηγήθηκαν σε αφανισμό το 70% - 95% ειδών φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Η πιο πρόσφατη από αυτές, πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, οδήγησε σε εξαφάνιση τους δεινοσαύρους.  Και, μπορεί οι προηγούμενες πέντε να προκλήθηκαν από καταστροφικές αλλαγές του περιβάλλοντος, όπως μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων ή συγκρούσεις με αστεροειδείς, όμως αυτή εδώ που συμβαίνει τώρα είναι διαφορετική, καθώς οι επιστήμονες τονίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση η αιτία είναι ο άνθρωπος. «Είναι ολοκληρωτικά δικό μας λάθος», σημειώνει ο Ceballos González. 

«Πολλά είναι τα φοβερά, πιο φοβερό απ’ όλα ο άνθρωπος», έγραφε ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» πριν από χιλιάδες χρόνια και να μια ακόμη απόδειξη για το αληθές και διαχρονικό του λόγου του. 

κλιματική αλλαγήζώαπεριβάλλον