Κόσμος | 10.07.2020 16:36

ΕΕ: Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την Τουρκία, αλλά όχι κυρώσεις

Μαρία Ψαρά

Κεντρικό θέμα θα είναι η Τουρκία τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συζήτηση σε βάθος, εφ’ όλης της ύλης, για όλα τα θέματα που απασχολούν την ΕΕ σχετικά με την Τουρκία. 

«Αυτή είναι η καινοτομία. Μέχρι σήμερα, όλα τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία συζητιόντουσαν ad hocΤη Δευτέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα βάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι και θα παρουσιάσει ιδέες για το πώς θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και πώς θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για πολλά από τα ανοικτά ζητήματα των Κρατών Μελών», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πάντως, το θέμα των κυρώσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι, εκτός "αν το θέσει κάποιος υπουργός" όπως είπε. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πήγε σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, πέταξε πάνω από την ΑΟΖ στα σύνορα της ΕΕ και πλέον έχει μια πλήρη εικόνα της κατάσταση. Επίσης, όπως είπε ο αξιωματούχος «ο Ζ. Μπορέλ θα θέσει τις πράξεις της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο για εις βάθος συζήτηση».

Ο αξιωματούχος περιέγραψε το ιστορικό και επέρριψε στη συμπεριφορά της Τουρκίας την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ, από το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ως την περικοπή των κονδυλίων και τις κυρώσεις του Νοεμβρίου του 2019. «Από τον Μάρτιο που συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν να ξαναδούμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πολλά έχουν γίνει. Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την Τουρκία», είπε με νόημα.

«Τη Δευτέρα επιθυμούμε συναίνεση για να μιλήσουμε με την Τουρκία, να έχουμε συμφωνία για τις γεωτρήσεις και για το πως θα προχωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε σε ένα στόχο, αν αυτοί μετακινούν το τέρμα τότε αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη», υπογράμμισε σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Η Λιβύη θα συζητηθεί και ξεχωριστά ως ζήτημα, μετά την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας του Βερολίνου για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και ο ρόλος της επιχείρησης “Ειρήνη” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

«Στόχος μας είναι να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση και να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία, πάντα με στόχο την αποκλιμάκωση. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά «αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει». 

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο, ο Ευρωπαίος τόνισε: «είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα  πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι του διακοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια". Το έθεσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στον Μ. Ακιντί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία. Θεωρούμε ότι ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης».

ΤουρκίακυρώσειςΖοζέπ ΜπορέλΕυρωπαϊκή Ένωση