Κόσμος | 09.10.2020 15:56

Κορονοϊός: Μάσκα θα φοράμε για δύο χρόνια - Τι προβλέπει επιστήμονας

Newsroom

Με αγώνα μαραθωνίου συνέκρινε μια επιφανής Ισπανίδα ιολόγος τη μάχη με τον κορονοϊό, προειδοποιώντας ότι στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες προστασίας για δύο χρόνια!

Μπορεί οι ελπίδες της παγκόσμιας κοινής γνώμης να στρέφονται στο εμβόλιο, που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη και ίσως να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπως δήλωσε πριν από κάποιες μέρες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει, τόνισε η δρ Μαργκαρίτα ντελ Βαλ, επικεφαλής του Ισπανικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου Salud Global. «Θα το ξεπεράσουμε σε μερικά χρόνια, αλλά μην περιμένουμε ότι θα είναι ένας αγώνας 100 μέτρων. Θα είναι μαραθώνιος», δήλωσε στο MarketWatch.

H διακεκριμένη ιολόγος μίλησε και για τη δραματική πορεία της επιδημίας στην Ισπανία και την κόπωση που παρατηρείται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα, τις εντολές για το social distancing και τη χρήση μάσκας – ένα μεγάλο πρόβλημα όσο ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στον πλανήτη μέχρις ότου είναι διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Αλλά ως τότε θα περάσει αναπόφευκτα κι ένα μεγάλο διάστημα μέχρι την έγκρισή τους από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, την αποδοχή τους από το κοινό και τη διανομή τους.

Κι ως εκ τούτου, όπως είπε η δρ Ντελ Βαλ, οι μάσκες θα παραμένουν για ένα μεγάλο διάστημα το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε απέναντι στον κορονοϊό: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε στη χρήση της μάσκας και τη λήψη ορισμένων μέτρων για δύο χρόνια και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, στη διάρκεια εκδήλωσης στο «Facebook Live» σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν εμβολιστεί το 75% με 80% του πληθυσμού στις ΗΠΑ «δεν θα εξαλειφθεί η ανάγκη να είμαστε εχέφρονες και προσεκτική με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία», αλλά και ο διευθυντής του CDC, δρ Ρόμπερτ Ρένφιλντ, που τόνισε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η μάσκα «παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία σε σχέση με το εμβόλιο» έναντι του κορονοϊού.

Κορονοϊόςμάσκαεπιστήμοναςεμβόλιο κορονοϊόςκρούσματα