Κόσμος|22.10.2020 14:35

Απόψε το δεύτερο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν: Τα 5 σημεία που πρέπει να σταθούμε

Μαρία Ανδρικάκη

Ο χρόνος τελειώνει για τον Ντόναλντ Τραμπ και το ξέρει και ο ίδιος. Με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, έχει κάτι λιγότερο από δυο εβδομάδες για να πείσει ότι αξίζει μια ακόμα τετραετία στον Λευκό Οίκο, έναντι του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν. Το πρώτο ντιμπέιτ των δυο υποψήφιων προέδρων διεθνώς χαρακτηρίστηκε «κοκορομαχία» και το δεύτερο ακυρώθηκε και «μεταλλάχθηκε» σε δυο τηλεοπτικές, παράλληλες εκπομπές, μετά τη διάγνωση του Τραμπ ως θετικός στον κορονοϊό και την άρνησή του να συμμετέχει σε διαδικτυακή τηλεμαχία. Αυτή τη φορά, οι δυο υποψήφιοι θα βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, με κλειστά, όμως, μικρόφωνα, όσο μιλάει ο συνομιλητής τους.

Τα θέματα του αποψινού ντιμπέιτ είναι η μάχη κατά της πανδημίας, η οικογένεια, ο ρατσισμός, η κλιματική αλλαγή, η ηγεσία και η εθνική ασφάλεια. Ή τουλάχιστον από εκεί θα επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση η συντονίστρια – δημοσιογράφος του NBC, Κρίστεν Γουέλκερ. Το πού θα καταλήξει είναι αχαρτογράφητα νερά.

Τα 5 σημεία που πρέπει να σταθούμε:

Θα συμμορφωθεί ο Τραμπ με τους κανονισμούς;

Έρευνα του Axios έδειξε ότι στο πρώτο ντιμπέιτ ο Αμερικανός Πρόεδρος διέκοψε τον Μπάιντεν 71 (!) φορές. Καθώς ο Τραμπ είναι γνωστός για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης, οι διοργανωτές αποφάσισαν το «κουμπί σίγασης», ώστε αν επιχειρήσει να διακόψει και πάλι, να καλυφθεί η φωνή του από το μικρόφωνο του Μπάιντεν.

Η καλπάζουσα πανδημία

Ο Τραμπ θα επιχειρήσει, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, να «γυρίσει» την συζήτηση και από τον κορονοϊό να την πάει στην οικονομία «που έσωσε». Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράφουν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με covid-19 καθημερινά, μένει να δούμε αν ο Πρόεδρος θα παίξει το «νόσησα κι επέζησα» χαρτί του.

Άλλο ένα τεστ για τον Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αν και προσπαθεί, φαίνεται να δίνει το ίδιο μήνυμα από πέρυσι τον Απρίλιο, που ξεκίνησε την καμπάνια του. Πηγαίνει από πιο ασφαλή μονοπάτια, επικεντρώνεται στην αυστηρή πολιτική και επιτίθεται στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του στην πανδημία. Με τις επιθέσεις του Τραμπ για τη νοητική του αντίληψη να πληθαίνουν, ο 77χρονος υποψήφιος καλείται να αποδείξει ότι, όχι απλώς δεν τα έχει χαμένα, αλλά ότι μπορεί να κυβερνήσει το υπερωκεάνιο που λέγεται Η.Π.Α.

Πώς θα χειριστεί ο Μπάιντεν τις επιθέσεις Τραμπ;

Αρνητικά σχολιάστηκε, στο πρώτο ντιμπέιτ, το ότι ο Μπάιντεν παρασύρθηκε από τον αντίπαλό του, αγχώθηκε και προέβη κι εκείνος σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ρίχνοντας το επίπεδό του. Ήξερε με ποιον είχε να κάνει. Και όπως λέει και η ρήση, αν πέσεις στη λάσπη με τα γουρούνια, θα λερωθείτε και οι δυο. Απλά στα γουρούνια θα αρέσει.

Σε ποιον θα απευθύνουν το μήνυμά τους στο τέλος;

Ήδη μεγάλη μερίδα των Αμερικανών ψηφοφόρων έχει ψηφίσει. Ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αισθητά μικρότερος από εκείνον των προηγούμενων εβδομάδων. Ο Τραμπ είναι σαφής από την πρώτη στιγμή: νόμος, τάξη και νοικοκυρεμένα πράγματα. Ο Μπάιντεν έχει τα μάτια του στραμμένα στην αφροαμερικανική κοινότητα και τους ισπανόφωνους.

Η απάντηση θα δοθεί απόψε το βράδυ. Το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων των Η.Π.Α. θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Open στις 4 τα ξημερώματα.

Τζο ΜπάιντενΚορονοϊόςΝτόναλντ Τραμπντιμπέιτεκλογές