To Facebook λογόκρινε εικόνα παιδιού που λιμοκτονούσε
NewsroomΙδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι η σελίδα κοινωνική δικτύωσης του Facebook, διέγραψε αναρτήσεις αναγνωστών που αναδημοσίευαν ένα άρθρο των New York Times με θέμα την φρίκη του πολέμου που μαστίζει την Υεμένη.
Όπως γράφουν οι New York Times η «λογοκρισία» στο άρθρο που αναδημοσιεύτηκε από χιλιάδες χρήστες οφείλεται στη φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο με ένα μικρό παιδί που λιμοκτονεί.
Η φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ, δεν ήταν η μοναδική φωτογραφία που υπήρχε στον εν λόγω άρθρο, όμως η σκληρότητα της εικόνας «γροθιά στο στομάχι» με τα οστά να διαγράφονται στο παιδικό της κορμί συγκλόνισε...
Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από τους New York Times (φωτογράφος Tyler Hicks)
Το άρθρο της εφημερίδας τονίζει την ταλαιπωρία και την φρίκη που ζει ο άμαχος πληθυσμός της Υεμένης, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω ενός άδικου πολέμου, υπό τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Η σύγκρουση ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι που έστρεψε το ενδιαφέρον στις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Οι βόμβες από τα πολεμικά αεροσκάφη έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ενώ οι πιο τυχεροί, -που πρόκειται κυρίως για γυναικόπαιδα- κινδυνεύουν να πεθάνουν από θανάσιμο λιμό.
Αναγνώστες ανά τον κόσμο ευαισθητοποιημένοι από το θέμα του φρικτού πολέμου στην Υεμένη, μοιράστηκαν την ιστορία που έγραψαν οι New York Times αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι έλαβαν μια ενημέρωση που του εξηγούσε ότι η δημοσίευσή τους ήταν αντίθετη με το σύμφωνο και τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook λίγη ώρα μετά τον «σάλο» που προκάλεσε η είδηση του αποκλεισμού της εικόνας δήλωσε « Όπως εξηγείται στα κοινωνικά μας πρότυπα, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική εικόνα παγκόσμιας σημασίας», «επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», συμπλήρωσε στο τέλος.
Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό δεν επηρεάστηκαν όλοι οι χρήστες από τον αποκλεισμό της εικόνας. Για παράδειγμα η σελίδα των «New York Times» που δημοσίευσε την είδηση δεν επηρεάστηκε από τους «κανόνες» του κοινωνικού δικτύου.
- «Ήταν θαύμα των Χριστουγέννων» - Ο πατέρας που δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στην 11 μηνών κόρη του μιλά για το πιο πολύτιμο δώρο
- Τζιτζικώστας: Να γίνει ανεξάρτητη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας στο Αζερμπαϊτζάν
- Φυσικό αέριο: Η Gazprom διακόπτει τις παραδόσεις στη Μολδαβία από 1η Ιανουαρίου - Προάγγελος ενεργειακού εκβιασμού στην Ευρώπη;
- ΗΠΑ: Ο Ίλον Μασκ θα αγωνιστεί για να μην καταργηθεί το πρόγραμμα βίζας εργασίας Η-1Β