Κόσμος | 31.10.2018 19:11

Νύχτα εκκαθαρίσεων στο Λευκό Παλάτι

Χρήστος Τελίδης

Φατρία αίρεση, κόµµααπολίθωµα µε συνωµοτική δοµή που παραπέµπει στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα: Αυτοί είναι µερικοί µόνο από τους χαρακτηρισµούς που χρησιµοποιήθηκαν τόσο στα διεθνή όσο και στα µέσα της ΠΓ∆Μ για να περιγράψουν όσα συµβαίνουν στο VMRODPMNE και το «κυνήγι µαγισσών» στο οποίο επιδόθηκε -µε µια σειρά εκκαθαρίσεων- ο σκληρός πυρήνας της περί τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι ηγεσίας, µετά τη µεγάλη ανατροπή που έφεραν στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα η αποσκίρτηση των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις του και η ψήφιση κατ’ αρχήν από τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών.

Ένα κόµµα του… παραλόγου, που, αν και εθνικιστικό, θυµίζει αρκετά λόγω της δοµής και της συγκεντρωτικής λειτουργίας το κοµµουνιστικό κόµµα της Γ’ ∆ιεθνούς, µε τα στελέχη και τα µέλη του να αποκαλούνται, εκτός από αδέλφια, και… σύντροφοι. Ένα κόµµα που φρόντισε να αποκτήσει το δικό του παλάτι, ένα επιβλητικό µαρµάρινο κτίριο στο κέντρο των Σκοπίων, το λεγόµενο «Λευκό Παλάτι του VMRO-DPMNE». Το έκτισε τη µακρά περίοδο της πρωθυπουργίας του µε αδιευκρίνιστους πόρους, που σήµερα ερευνά η ειδική εισαγγελία (SLI), ο Νίκολα Γκρούεφσκι µαζί µε τον ξάδελφό του και άνθρωπο της απόλυτης εµπιστοσύνης του, τον Σάσο Μιγιάλκοφ. Εκείνον που όλα αυτά τα χρόνια «έλυνε και έδενε» στο κόµµα και παράλληλα ως επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών της χώρας έλεγχε τα πάντα στην ΠΓ∆Μ. Ήταν αυτός που για λογαριασµό του Ν. Γκρούεφσκι είχε στήσει ένα εκτεταµένο δίκτυο υποκλοπών των τηλεφωνικών συνοµιλιών, παρακολουθώντας πάνω από 20.000 πολίτες που έπαιζαν ρόλο στη δηµόσια ζωή της χώρας. Ανάµεσα σε αυτούς και τους ίδιους τους υπουργούς και συνεργάτες του Ν. Γκρούεφσκι – µε τον τελευταίο να αναγκάζεται να τον αποµακρύνει το 2015, όταν αποκαλύφθηκε και πήρε διαστάσεις το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό που αποτέλεσε και την αρχή του τέλους του καθεστώτος του εθνικιστή πρωθυπουργού. Και τον… επιχειρηµατία σήµερα Σ. Μιγιάλκοφ και έναν από τους σηµαντικούς χρηµατοδότες του VMRO-DPMNE να αντιµετωπίζει βαριές κατηγορίες σε µια σειρά δίκες.

To βράδυ της ∆ευτέρας προς την Τρίτη συνήλθε στο «Λευκό Παλάτι» το κονκλάβιο του κόµµατος, η Κεντρική Επιτροπή. Όχι για να συζητήσει, όπως θα ήταν φυσικό, τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή, που άλλαξαν εκ βάθρων το πολιτικό τοπίο, τις έντονες δηµόσιες πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος για τη στάση που κρατά η ηγεσία του στο θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών και τις συνταγµατικές αλλαγές. 

Πιστοί στο συνωµοτικό, φατριαστικό παρελθόν του VMRO-DPMNE είδαν µόνο συνωµοσίες και εσωκοµµατικούς εχθρούς. Ενα 24ωρο πριν, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στοχοποίησε κάποιους, µε πρώτο τον Σ. Μιγιάλκοφ. Οι διαδικασίες ήταν συνοπτικές. Οι εκκαθαρίσεις περιελάµβαναν τόσο ανθρώπους του Ν. Γκρούεφσκι (Αλ. Μιγιάλκοφ και τον πρώην υπουργό υγείας Νικόλα Τοντόροφ) όσο και εκσυγχρονιστές-ευρωπαϊστές, όπως ο αντιπρόεδρος του κόµµατος Μίτκο Γιάντσεφ κ.ά. Ολοι µε την κατηγορία ότι στράφηκαν κατά του κόµµατος και δήθεν έστησαν επιχείρηση χρηµατισµού των οκτώ βουλευτών σε συνεργασία µε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον επιχειρηµατία αδελφό του, ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόµµα και να ψηφίσουν τις συνταγµατικές αλλαγές. Χωρίς κανένας από αυτούς που κατηγορούνται να είναι παρών στη συνεδρίαση, χωρίς να κληθούν έστω να δώσουν εξηγήσεις. Με διαρροές πληροφοριών φρόντισαν να τους καταλογίσουν ακόµη ότι ετοίµαζαν και πραξικόπηµα µέσα στο κόµµα, προκειµένου να πάρουν την ηγεσία του. Αλλωστε, τις µέρες αυτές στελέχη του VMRODPMNE, ανάµεσά τους και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, θυµήθηκαν δηµόσια το τροµοκρατικό παρελθόν του κόµµατος, τότε που «ορκισµένοι εκτελεστές» αναλάµβαναν να τιµωρήσουν και να βγάλουν από τη µέση «όσους πρόδωσαν το κόµµα». Ή, κατ’ άλλους, επειδή είχαν διαφωνήσει µε την ηγεσία του.

«Οι εκκαθαρίσεις άγγιξαν τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι» εκτίµησαν αρκετοί στα Σκόπια, έστω και αν αυτός ήταν που έχρισε διάδοχό του ως πρόεδρο του VMRODPMNE τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Και είναι πολλοί εκείνοι που τον έβλεπαν µέχρι πρόσφατα ως υποχείριο του πρώην πρωθυπουργού. Αλλωστε, και ο Ν. Γκρούεφσκι, έµπιστος υπουργός ήταν του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, τον οποίο στις αρχές της περασµένης δεκαετίας φρόντισε ύστερα από έντονη εσωκοµµατική διαπάλη να τον αποµακρύνει από το κόµµα και να αναρριχηθεί ο ίδιος µε µια φατρία στην ηγεσία του, βάζοντας µπροστά το περίφηµο σχέδιο της αρχαιοποίησης και της «βουτιάς» στην Αρχαία Μακεδονία.

Επίδειξη δύναμης

Μετά τη «νύχτα των µεγάλων µαχαιριών», η ηγεσία του VMRO-DPMNE δεν είχε πρόβληµα να στήσει και µια θριαµβική εκδήλωση για τα 125 χρόνια του VMRO. Όχι στο µεγαλοπρεπές µουσείο του… VMRO, που φρόντισε και αυτό να το κτίσει ο Ν. Γκρούεφσκι -σε ποια άλλη χώρα υπάρχει, άραγε, κρατικό µουσείο ενός κόµµατος, αλλά στο νέο θέατρο των Σκοπίων.

Χωρίς τον Ν. Γκρούεφσκι, που, αν και προσκλήθηκε, απείχε και τους πολίτες να είναι έντονα προβληµατισµένοι από τις εξελίξεις στην ΠΓ∆Μ, ο Χρ. Μίτσκοσκι επέλεξε να κάνει επίδειξη µεγαλοµανίας και βουτιάς στο ηρωικό παρελθόν του VMRO. Να εµφανιστεί ως ο θεµατοφύλακας του «µακεδονισµού», φτάνοντας µέχρι και τη Θεσσαλονίκη, όπου, κατά τον ίδιο, υπογράφηκε πριν από 125 χρόνια η διακήρυξη του EMEO (VMRO), «το σύµβολο της πίστεώς µας», όπως το αποκάλεσε.

ΠΓΔΜΣκόπιαΝίκολα Γκρουέφσκι