Κόσμος | 03.11.2020 18:39

Βιέννη: Οι αρχές συνέλαβαν 14 ατομα που συνδέονται με τον μακελάρη

Newsroom

Σε συλλήψεις 14 ατόμων που φαίνεται να συνδέονται με τον μακελάρη της Βιέννης προέβη η αστυνομία της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καρλ Νεχάμερ. Ο 20χρονος τρομοκράτης που αιματοκύλησε τη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας, δολοφονώντας 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 22 πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τον αστυνομικών ήταν γνωστός στις αυστριακές αρχές.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, ο νεαρός είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ενώ είχε διπλή υπηκοότητα, της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι με βάση το οπτικοακουστικό υλικό από την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη  δεν προκύπτει ότι υπήρχε και δεύτερος δράστης, ωστόσο το ενδεχόμενο  αυτό δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της Βιέννης σε διάστημα 9 λεπτών από την έναρξη της επίθεσης και η γρήγορη ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομία να πραγματοποιήσει άμεσα εφόδους και να συλλάβει ακόμα 14 άτομα που ίσως συνδέονται με την επίθεση.

Το προφίλ του τρομοκράτη - Πώς ξεγέλασε τις αρχές

Ο αλβανικής καταγωγής και γεννημένος στη Βιέννη τρομοκράτης, Φετζουλάι Κουτζτίμ, το 2019 καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση καθώς αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στον ISIS. Λίγους μήνες αργότερα, αποφυλακίστηκε πρόωρα, καθώς θεωρήθηκε νεαρός ενήλικας και συνεπώς ενέπιπτε στα προνόμια του νόμου για τους ανηλίκους. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυστριακές Αρχές «δεν τον θεωρούσαν ικανό να σχεδιάσει επίθεση στην πόλη».

Το 2019 οδηγήθηκε σε δίκη και υποστήριξε ότι το 2016 είχε μπει στο «λάθος τζαμί». Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επεσήμανε ότι άρχισε να μελετά το Ισλάμ στα μέσα των εφηβικών του χρόνου. Όταν, ωστόσο, ρωτήθηκε γιατί προσπάθησε να ενταχθεί στους κόλπους του ISIS, η απάντησή του ήταν πως «ήθελα να ξεφύγω απ΄το σπίτι μου. Περίμενα ότι θα είχα μια καλύτερη ζωή με δικό μου διαμέρισμα και δικά μου εισοδήματα».

Με τα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του καλοκαίρι του 2018 αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο για την Καμπούλ. Εκεί είχε κανονίσει να συναντηθεί με στελέχη του ISIS. Όμως τότε κατάλαβε ότι χρειαζόταν να έχει βίζα για να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν. Εν τέλει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 κατάφερε να φτάσει σε ένα κρυσφύγετο του ISIS που βρισκόταν στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Για δύο μέρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έμεινε σε μία «ποντικότρυπα χωρίς ντους, τουαλέτα και πόσιμο νερό». Όμως λίγο μετά συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές για τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια εκδόθηκε πίσω στην Αυστρία.

Τελικά τον συνέλαβε η αστυνομία στην Τουρκία, όπου κρατήθηκε επί τέσσερις μήνες, προτού τον εκδώσουν στην Αυστρία, όπου κάθισε στο εδώλιο. «Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την ιδεολογία ενός βομβιστή αυτοκτονίας; Όχι με μεγάλα πρόστιμα. Πρέπει να αλλάξετε το σκεπτικό σας. Αν (ο Φετζουλάι) δεν είχε πάει στο συγκεκριμένο τζαμί, αλλά σε μια σχολή Κουνγκ Φου, θα πήγαινε στο Θιβέτ και θα γινόταν μοναχός Σαολίν», τόνισε ακόμη ο συνήγορος του.

Παρά το γεγονός ότι ο Κουτζτίμ αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα χρόνο για συμμετοχή σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών και αποφυλακίστηκε πρόωρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

τρομοκράτηςΒιέννησυλλήψειςτρομοκρατική επίθεση