Κόσμος|03.11.2020 19:53

Εκλογές ΗΠΑ - Ανάλυση Ιγνατίου: Διχασμένες οι ΗΠΑ - Χάλασαν φιλίες δεκαετιών

Newsroom

Στις σημερινές εκλογές 240 εκατ. Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ να παίζει τα... ρέστα του για να αλλάξει την κατάσταση. Την ίδια ώρα η Αμερική είναι μία διχασμένη και πολωμένη χώρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ηδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται έξω από τον Λευκό Οίκο οι πρώτοι αντίπαλοι διαδηλωτές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα έχουμε απόψε μία πολλή ενδιαφέρουσα νύχτα. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία συμβαίνουν πολλά πρωτόγνωρα πράγματα. Έχω δει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι το σύστημα με τους εκλέκτορες είναι αντιδημοκρατικό. Η πόλωση είναι άνευ προηγουμένου ενώ ακόμα και ο ευγενής Τζο Μπάιντεν δεν άντεξε και απάντησε στις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Η Αμερική είναι μία διχασμένη χώρα καθώς έχουν χαλάσει φιλίες δεκαετίων και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ακόμα και σε οικογένειες. Δεν ξέρω πως αυτή η χώρα θα ενωθεί και έχει μεγάλη σημασία τι θα συμβεί απόψε».

«Το πρώτο ερώτημα είναι εάν θα αποδεχθεί ο Τραμπ την ήττα του. Ο ίδιος έδειξε πολλές φορές ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Οι απόψεις διίστανται και εξαρτάται ποιος θα τον επηρεάσει την ύστατη στιγμή. Είτε η οικογένειά του είτε οι συνεργάτες τους. Αν και πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχολογική του κατάσταση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει εάν είναι νικητής των εκλογών, ο Μιχάλης Ιγνατίου επεσήμανε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι εκείνος ο νικητής και είπε ότι θα ανακοινώσει τη νίκη του μόνο όταν υπάρχει αποτέλεσμα. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει εάν χάσει. Θα καλέσει τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους; Αυτό θα είναι μία παρανοϊκή ενέργεια. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Αμερική και αν το κάνει θα χάσει μία θέση στην ιστορία. Το τρίτο ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι διαδηλωτές που άρχισαν και κάνουν έντονη την παρουσία τους. Πρόκειται για τα μέλη των Antifa που ο Τραμπ τους αποκαλεί τρομοκράτες. Έχει γίνει μεγάλο κάλεσμα στις μεγάλες πόλεις. Χθες βράδυ εντόπιζε κανείς κινήσεις αυτών των ανθρώπων γύρω από τον Λευκό Οίκο».

«Εάν ηττηθεί ο Τζο Μπάιντεν τότε θα ακούσουμε σίγουρα μία ενωτική ανακοίνωση. Σήμερα το πρωί βγήκε και προέβλεψε νίκη με πάνω από 306 εκλέκτορες και πιστεύει ότι θα κερδίσει το Τέξας, την Πενσυλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Φλόριντα και την Αριζόνα. Έχει σημασία ότι μίλησει για τις πέντε "επίμαχες" πολιτείες. Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις πληροφορίες από τα δύο επιτελεία τον βρίσκω πολύ αισιόδοξο. Οι τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο Μπάιντεν είναι αισιόδοξες ενώ η πιο στενή του συνεργάτιδα πρόβλεψε ότι απόψε θα υπάρχει νικητής. Και η νίκη του δεν θα αμφισβητηθεί. Είναι ξεκάθαρο τι εννοεί. Όποιος επικρατήσει θα το κάνει με τους αριθμούς να μην αμφισβητούνται».

Τζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑ