Κόσμος | 15.11.2020 13:44

Τάφρος Μαριανών: Απόκοσμες εικόνες από βαθυσκάφος της Κίνας που κατέβηκε σε βάθος 9.909μ.

Newsroom

Βαθυσκάφος της Κίνας ολοκλήρωσε με επιτυχία αποστολή στο βαθύτερο και πιο απόκοσμο σημείο του πλανήτη Γη και κατέγραψε εικόνες από τον πυθμένα της θάλασσας όπου η πίεση είναι 1.086 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας αδύνατη την επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού.

«Είναι σαν να περπατήσουν μαζί στην πλάτη σου 2.000 ελέφαντες», ανέφερε μέλος της αποστολής για να δείξει την πίεση που ασκείται στο βαθύτερο σημείο.

T

Το επανδρωμένο υποβρύχιο της Κίνας Fendouzhe, ή Striver, έκανε κατάδυση 10,909 μέτρων ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο China Central Television (CCTV).

Το Striver είναι ικανό να μεταφέρει έως και τρεις επιβάτες για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στη βαθιά θάλασσα. Άρχισε να κάνει να καταδύεται στις 27 Οκτωβρίου και έφτασε στο κατώτερο σημείο στις 10 Νοεμβρίου.

Ερευνα Δανών, Γερμανών, Βρετανών και Ιαπώνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόνι Γκλουντ του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωπιστημών "Nature Geoscience" πως μια ποικιλία οργανισμών και μικροβίων μπορούν να επιζήσουν στις ακραίες αυτές συνθήκες.

T

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.983 μέτρα (± 25 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων.

Η τάφρος έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος μόλις 69 χιλιόμετρα φτάνοντας το μέγιστο βάθος στην άβυσσο του Τσάλεντζερ.

Εάν το Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή της Γης σε ύψος 8.848 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου τότε θα ήταν 2.135 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Το βαθύτερο σημείο της τάφρου δεν είναι το κοντινότερο σημείο στο κέντρο της Γης, καθώς η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του πυθμένα του αρκτικού ωκεανού να βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της Γης.

Τάφρος των ΜαριανώνΚίναβαθυσκάφος