Λαβωμένο από το ινδικό «εμπάργκο» στην Κίνα το iPhone 12
NewsroomΛίγες ημέρες, μετά το λανσάρισμα του νέου iPhone 12, μείωση στα έσοδά τους στην Ινδία βλέπουν Apple και Xiaomi. Ο λόγος είναι ότι έχουν επιβληθεί στη χώρα αυστηρότεροι περιορισμοί στην εισαγωγή ηλεκτρονικών ειδών από την Κίνα.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές από τις δύο εταιρείες, οι εισαγωγές του νέου iPhone 12 είναι πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο, όπως και αντίστοιχων προϊόντων της Xiaomi.
Οπως μεταδίδει η ίδια πηγή, οι εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην αντίστοιχη υπηρεσία ελέγχου πριν βάλουν στη χώρα τα προϊόντα τους. Η έγκριση παίρνει περίπου 15 ημέρες, ωστόσο πλέον η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως δύο μήνες ή και περισσότερο.
Η ινδική υπηρεσία ελέγχου ποιότητας ξεκίνησε αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις για τα εισαγόμενα από την Κίνα smartphones, tablets, smartwatches και φορητούς υπολογιστές τον περασμένο Αύγουστο, ως απόρροια της διασυνοριακής διένεξης των δύο χωρών τον περασμένο Ιούνιο που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 20 Ινδών στρατιωτών.
Μάλιστα, από τότε, οι ινδικές Αρχές αυστηριοποίησαν τους κανόνες για επενδύσεις από την Κίνα κι απαγόρευσαν εκατοντάδες κινεζικά apps, κατασκευασμένα από τεχνολογικούς γίγαντες, όπως τους Tencent, Alibaba and ByteDance. Για την ιστορία, μέχρι και χθες Τρίτη, είχαν απαγορευτεί στην Ινδία συνολικά 43 κινεζικής προέλευσης εφαρμογές.
Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε που λανσαρίστηκε το iPhone 12, με διευθυντικά στελέχη της Apple στην Ινδία να ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εισαγωγών τους, παρέχοντας τη δέσμευση πως η εταιρεία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο εντέλει καθυστέρησε η έγκριση του iPhone 12 και η Apple δεν θέλησε επίσημα να σχολιάσει το θέμα. Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αυτή τη στιγμή, περιμένουν έγκριση 1.080 φορητοί υπολογιστές, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, εκ των οποίων οι 669 είναι στην αναμονή ήδη 20 ημέρες, ενώ άλλες είναι «στην ουρά» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από την Apple και την Xiaomi, στην αναμονή βρίσκονται οι Wistron and Compal Electronics, Hangzhou Hikvision, Oppo και Samsung.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα που δέχονται οι εταιρείες τεχνολογίας εν μέσω πανδημίας, την ώρα που θεωρούσαν πως θα έβλεπαν τα έσοδά τους να ανακάμπτουν λόγω της εορταστικής περιόδου στην Ινδία. Περίοδος κατά την οποία οι καταναλωτές συνήθως επιδίδονται σε αγορές πολυτελών προϊόντων τεχνολογίας, κοσμημάτων και αυτοκινήτων.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων