Κόσμος|03.12.2020 22:41

Ρωσικό «ράπισμα» στην Τουρκία μέσω Κριμαίας

Θανάσης Αυγερινός

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η Μόσχα, προτείνοντας να θυμηθεί την ιστορία της και το πώς διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία (!), σημάδι ισχυρής ενόχλησης του Κρεμλίνου από την επιλογή της Τουρκίας να στηρίζει τη μάλλον εξωπραγματική πλέον θέση του Κιέβου περί «επιστροφής» της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται να βρεθεί η Κριμαία στην παρακμάζουσα και διαλυόμενη Ουκρανία με την προοπτική μελλοντικής απόκτησης κάποιων εδαφικών κερδών», δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, ειδικός αντιπρόσωπος της Κριμαίας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της χερσονήσου.

«Ο απατηλός χαρακτήρας αυτών των υπολογισμών έχει αποδειχθεί ιστορικά, καθώς αυτοί ακριβώς οδήγησαν τους Οθωμανούς ηγέτες στην συντριβή», σημείωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος υπήρξε διπλωμάτης καριέρας, ήταν πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, όπου έχει μάλιστα μείνει αξέχαστος για τις αιχμηρές δηλώσεις του για το ρόλο της Τουρκίας, την εισβολή και κατοχή εδαφών της Μεγαλονήσου.

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ όχι μόνο υπενθύμισε εμμέσως πλην σαφώς τις ρωσοτουρκικές συγκρούσεις ειδικά στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου και για το έδαφος της Κριμαίας, αλλά παρότρυνε την τουρκική ηγεσία να θυμάται ότι όποιος επιτρέψει στον εαυτό του να ξεχάσει την ιστορία, στερείται μέλλοντος.

Οι δηλώσεις Μουράντοφ έγιναν λίγο μετά την επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα και τη δημόσια στήριξη της Τουρκίας στην ουκρανική πρωτοβουλία «Πλατφόρμα της Κριμαίας», η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει τον Μάιο του 2021 με κεντρικό θέμα την «επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία» και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία.

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να ενισχύει και τις στρατιωτικές της σχέσεις με την Ουκρανία, όπως έδειξε άλλωστε και η πρόσφατη συμφωνία Κιέβου-Άγκυρας για συμπαραγωγή των περιβόητων μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών της Τουρκίας τύπου «Μπαϊρακτάρ», ένας ακόμη λόγος σοβαρού εκνευρισμού για το Κρεμλίνο.

Κατά τον Μουράντοφ η υπό διαμόρφωση «Πλατφόρμα» έχει αποκλειστικά «προβοκατόρικο σκοπό, την όξυνση της διεθνούς κατάστασης, καθώς άπαντες κατανοούν πλήρως ότι το ζήτημα με την Κριμαία έχει οριστικά επιλυθεί. Η Κριμαία είναι μια ρωσική επαρχία και άλλη εκδοχή δεν μπορεί να υπάρξει. Εκείνοι, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, διακινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες». Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Ρώσος αξιωματούχος, όλο και περισσότερο στην τουρκική κοινωνία ακούγονται φωνές, που υπερασπίζονται το ρωσικό χαρακτήρα της Κριμαίας και επιδιώκουν ενίσχυση των φιλικών δεσμών με τη Ρωσία, «κοιτίδα μεταξύ άλλων και των τουρανικών λαών».

Η τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν επανειλημμένως και δημοσίως διαφωνήσει με την «κατάληψη» ή «κατοχή» της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Κριμαίας,  κάνει λόγο μόνο για «επανένταξη» της χερσονήσου στον ιστορικό της κορμό.

Η «επιστροφή» της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά από το διάλειμμα μερικών δεκαετιών, όταν εντός της σύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης αφαιρέθηκε το 1954 από τη Ρωσική Ομοσπονδία και «δωρίσθηκε» στην Ουκρανία από τον Σ.Χρουστσόφ, επικυρώθηκε με Δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή έχει βρεθεί στο έδαφος της ιστορικής χερσονήσου. Στις 16 Μαρτίου 2014 το 96,57% των κατοίκων της Κριμαίας, που προσήλθαν στις κάλπες υπερψήφισαν την επανένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και μόλις το 2,66% τάχθηκε κατά, καθώς το Κίεβο και η Ουκρανία βυθιζόταν στην πολιτική και κοινωνική κρίση, από την οποία ταλαιπωρείται ως και σήμερα.

Ο Μουράντοφ επί πολλά χρόνια συνδυάζει τις κυβερνητικές του αρμοδιότητες με τις φιλελληνικές δραστηριότητες, καθώς είναι ταυτοχρόνως και πρόεδρος της Ένωσης Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας. Για την ενεργό δραστηριότητά του στην Κριμαία η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει «τιμήσει» με την ένταξή του στην «μαύρη λίστα» πολιτών, οι οποίοι στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων δεν έχουν δυνατότητα να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να το υπόσχεται κιόλας, δεν κατόρθωσαν να προσκομίσουν ούτε αυτή την ελάχιστη τιμή στον πιο γνωστό φιλέλληνα της Ρωσίας αφαιρώντας το όνομά του από τη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, όπως μοιάζει να υπαγορεύσει το στοιχειωδώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας…

ΚριμαίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανία