Κόσμος | 30.10.2018 15:06

Νεκρός ο ομογενής που ύψωσε σημαία και άνοιξε πυρ στην Αλβανία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής, Αλβανοί αστυνομικοί επιχείρησαν να κατεβάσουν μία ελληνική σημαία, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου ετοιμαζόταν η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό του Όχι και του Έπους του 1940. Το επιχείρημα των Αλβανών ήταν ότι στη σημαία ανέγραφε «Βόρειος Ήπειρος Γη Ελληνική».

Πώς άρχισαν οι πυροβολισμοί

Ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας αντέδρασε και μετά από ένα διαπληκτισμό, με τους Αλβανούς αστυνομικούς πήγε στο σπίτι του, από το οποίο γύρισε κρατώντας ένα Καλάσνικοφ. Όταν έφτασε στην πλατεία, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Από την πλευρά τους οι Αλβανοί αστυνομικοί, σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, πυροβόλησαν στο ψαχνό, με σκοπό να σκοτώσουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Σύμφωνα με τα Αλβανικά ΜΜΕ οι ειδικές δυνάμεις τον καταδίωξαν και εντοπίστηκε στην ορεινή πλευρά του χωριού Βουλιάρατη. Ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο Κατσίφα να παραδώσει το όπλο του και να παραδοθεί ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε αλλά άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα ο ομογενής να εντοπιστεί νεκρός. 

Κάτοικοι του χωριού, στο οποίο κατοικεί αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα, μίλησαν στο ethnos,gr υποστηρίζοντας ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί από την αρχή δεν έδειχναν διάθεση να διαπραγματευτούν. 

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, κινδύνευσε η ζωή των αστυνομικών. Ο ομογενής δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι λίγα μέτρα παραπέρα, περίπου την ίδια ώρα, διεξαγόταν η τελετή μνήμης προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων Στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.  Άνθρωποι της ελληνικής μειονότητας φοβούνται μήπως πρόκειται για περιστατικό σκηνοθετημένο από αλβανικούς κύκλους. 

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση 

Αλβανίαθάνατος ΚατσίφαΒόρεια ΉπειροςΚωνσταντίνος Κατσίφας