Κόσμος | 30.10.2018 20:30

Πολίτες β' κατηγορίας οι αποκλεισμένοι από το Διαδίκτυο

Έρη Πανσεληνά

Η Ημέρα Διαδικτύου, που εορτάζεται σήμερα από μεγάλο μέρος του πλανήτη, βρίσκει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους αποκλεισμένους από την ψηφιακή επανάσταση που έχει καταστήσει το ίντερνετ βασικό αγαθό και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων, των τεχνολογικών κολοσσών και των διεθνών οργανισμών για την επέκταση του Διαδικτύου στον υπόλοιπο πλανήτη καταγράφουν τα τελευταία χρόνια φθίνοντα ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών να παραδέχεται τώρα την αποτυχία του στον στόχο που είχε θέσει πριν από τέσσερα χρόνια: να βρίσκεται online τουλάχιστον ο μισός πλανήτης έως το τέλος του 2017. Η διορία πέρασε και ο στόχος έχει πλέον μετατοπιστεί για τον Μάιο του 2019.

Οι χαμηλές επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών, τα υψηλά κόστη συνδεσιμότητας σε περιοχές όπως η Αφρική, γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός αλλά και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η πατριαρχία, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η πρόσβαση σε μόλις 1GB δεδομένων από κινητό τηλέφωνο δεν είναι οικονομικά προσιτή και σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη το κόστος 1GB ξεπερνά... το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι οικονομικά προσιτή θεωρείται η πρόσβαση όταν δεδομένα 1 GB αναλογούν σε λιγότερο από το 2% του μηνιαίου εισοδήματος. 

ΟΗΕΔιαδίκτυοίντερνετ