Κόσμος | 21.03.2021 21:53

Στη Μόσχα ο Ρωσος πρέσβης από τις ΗΠΑ - Στα δάση της Σιβηρίας ο Πούτιν

Newsroom

Στη Μόσχα βρίσκεται πλέον ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος επέστρεψε από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση του Κρεμλίνου να τον ανακαλέσει, εξαιτίας των χαρακτηρισμών του Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας απόλαυσε το αρκτικό τοπίο στη Σιβηρία, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν οδήγησε το στρατιωτικό ερπυστριοφόρο στα παγωμένα  δάση της Σιβηρίας, παρέα με τον υπουργό Άμυνας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε προαναγγείλει την απόδραση του στην φύση το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ. 

Ο υπουργός Άμυνας ξενάγησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο εργαστήριό του και του έδειξε ξυλόγλυπτα που έχει φτιάξει ο ίδιος. Πούτιν και Σοϊγκού απόλαυσαν το τσάι τους, μακριά, για λίγο, από τα φλέγοντα ζητήματα. 

Παράλληλα στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ αναχωρούσε από την ρωσική πρεσβεία, στέλνοντας σήμα πως όλα είναι καλά. Ο επικεφαλής διπλωμάτης έφτασε στην Μόσχα, για διαβουλεύσεις, μετά την ανάκλησή του από το Κρεμλίνο.

«Η παρούσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας – Η.Π.Α. πρέπει να αναλυθεί και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά. Η Ρωσία έχει τονίσει πολλές φορές ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στο βαθμό που ενδιαφέρονται και οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας», σημείωσε ο πρέσβης.

AP
AP

Οργή για Μπάιντεν από Ρωσία και… Ρεπουμπλικάνους 

Την ιδια ώρα στη Μόσχα η οργή για την πρόσφατη συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν λέει να κοπάσει.  «Δυστυχώς, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι δέσμιες των δικών τους ψευδαισθήσεων. Προσπαθούν να προωθήσουν μια εντελώς παράλογη εκστρατεία ρωσοφοβικών επιθέσεων που οδηγούν τις ΗΠΑ σε αδιέξοδο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ευκαιρία να σχολιάσει την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Μόσχας, βρήκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς.

«Δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο, όταν ήταν Πρόεδρος ο Τραμπ. Οι Ρώσοι πήραν την Κριμαία την περίοδο που ήταν ο Ομπάμα πρόεδρος. Φαίνεται ότι και η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα είναι το ίδιο αδύναμη. Πιστεύω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν το διαισθάνεται αυτό. Είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις ΗΠΑ», σχολίασε ο τέως επικεφαλής της αμερικανική διπλωματίας.

Τζο ΜπάιντενΡωσίαΗΠΑΒλαντίμιρ Πούτιν