Πιο ευάλωτοι στα fake news οι μεγάλοι σε ηλικία χρήστες
NewsroomΟι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό, εάν συγκριθούν με τις νεότερες σε ηλικία γενιές, να «μοιραστούν» ψευδείς ειδήσεις (fake news) στους λογαριασμούς τους σε κοινωνικά δίκτυα όπως είναι για παράδειγμα το Facebook, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».
Πιo συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σε έρευνά τους τα πανεπιστήμια «New York University» και «Princeton», οι χρήστες του Facebook που είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών «μοιράζονται» σχεδόν επτά φορές περισσότερα άρθρα τύπου fake news από όσο οι χρήστες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο πόρισμα αφού πρώτα ανέλυσαν τα ιστορικά περίπου 1.750 Αμερικανών ενηλίκων στο Facebook. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα των πανεπιστημίων «New York University» και «Princeton», ορίζονται ως fake news οι σκοπίμως και συστηματικά ψευδείς ειδήσεις, και όχι οι απλώς «χρωματισμένες» ή «μεροληπτικές».
Κατά τα λοιπά, συγκρίνοντας τους ψηφοφόρους των κομμάτων ως προς τις τάσεις τους, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιο πιθανό να αναπαράγουν fake news οι Ρεπουμπλικάνοι και λιγότερο οι Δημοκρατικοί. Το 18% των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται, για παράδειγμα, να έχει «μοιραστεί» τουλάχιστον μία ψευδή είδηση, ενώ συγκριτικά το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Δημοκρατικών δεν ξεπερνάει το 4%. Όσο πιο συντηρητικός είναι μάλιστα κάποιος, τόσο περισσότερα είναι και τα άρθρα που τείνει συνολικά να «μοιράζεται», αν και οι περισσότεροι δραστήριοι χρήστες είναι συνήθως και περισσότεροι ενημερωμένοι ως προς τι είναι πραγματικά αληθές και τι ψευδές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να αποτυπώσουν την πραγματικότητα του ελλείμματος ειδησεογραφικής «παιδείας» που φαίνεται να χαρακτηρίζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες των κοινωνικών δικτύων σε μια εποχή κατά την οποία τα fake news «οργιάζουν» διεθνώς διαμορφώνοντας τάσεις και δημιουργώντας εντυπώσεις.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ