Στο «μάτι» των Ελβετών οι Ρώσοι κατάσκοποι
NewsroomΟι αναφορές του Ζαν Φιλίπ Γκοντέν στο πρακτορείο Reuters έγιναν μετά από δύο περιστατικά, στα οποία εμπλέκονταν Ρώσοι φερόμενοι ως πράκτορες, οι οποίοι προσπαθούσαν να «τρυπώσουν» σε ελβετικές εγκαταστάσεις.
Στο στόχαστρο
Οι ελβετικές Αρχές πιστεύουν ότι δύο Ρώσοι κατάσκοποι έθεσαν στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων. Οι δύο Ρώσοι συνελήφθησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018 ως ύποπτοι για κατασκοπεία σε ένα ελβετικό εργαστήριο που διεξήγαγε έρευνες για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ. Το εργαστήριο στην Ελβετία είχε αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ είχε, επίσης, αναλάβει να εξετάζει υπόπτους χημικών όπλων από τον πόλεμο στη Συρία.
Η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ρώσων είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ελβετών. Και γι' αυτό στις 14 Σεπτεμβρίου εκπρόσωπος της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών είχε δηλώσει στο BBC ότι το εργαστήριο συμμετείχε ενεργά στην «υπόθεση των Ρώσων κατασκόπων», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο εν λόγω εργαστήριο κοντά στη Βέρνη. Δημοσιεύματα, μάλιστα, στον ελβετικό Τύπο ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες διέθεταν εξοπλισμό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισέλθουν στους υπολογιστές του εργαστηρίου και υπονοούν ότι εργάζονταν για τη ρωσική μυστική υπηρεσία.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι Βρετανοί ισχυρίζονταν ότι οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών ευθύνονται για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο. Ωστόσο, δημοσίευμα του NRC ανέφερε ότι οι δύο φερόμενοι ως κατάσκοποι που συνέλαβαν οι ελβετικές Αρχές δεν είναι οι ίδιοι που το Λονδίνο κατηγόρησε για δηλητηρίαση. Στο μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη, θέλοντας να τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα κοντά στο εργαστήριο Spiez, είχε δηλώσει στο Reuters: «Θεωρούμε αυτές τις ψευδείς δηλώσεις απλά παράλογες και τίποτα άλλο παρά ακόμα μία προσπάθεια δημιουργίας αντι-ρωσικής ατμόσφαιρας».
Νέα δεδομένα
Γι' αυτό στις 19 Οκτωβρίου ο διευθυντής της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών NDB, Ζαν-Φιλίπ Γκοντέν, μιλώντας στο reuters, επεσήμανε: «Δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ελβετία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε περισσότερες δραστηριότητες από πριν». Και γι' αυτό οι Ελβετοί παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στη χώρα, χωρίς, όμως, να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό των υπόπτων.
Ο Γκοντέν, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η Ελβετία έχει τεθεί στο στόχαστρο καθώς είναι έδρα πολλών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης. Στόχο των Ρώσων, όπως εκτιμούν οι Ελβετοί, μπορεί να αποτελούν αθλητικοί οργανισμοί όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πάντως, είναι σαφές ότι η NDB δεν παρακολουθεί μόνο Ρώσους αλλά και πράκτορες άλλων χωρών, που έχουν διεισδύει στην Ελβετία για να... ψαρέψουν.
«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα, είναι πως οι Ρώσοι προσπάθησαν να δράσουν εναντίον ευαίσθητων υποδομών μας και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», σχολιάζει ακόμη ο Γκοντέν, επαναφέροντας στο προσκήνιο ότι η ελβετική υπηρεσία πληροφοριών το Σεπτέμβριο του 2018 είχε συνεργαστεί με τις ομόλογες υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να αποτρέψει μια ρωσική συνωμοσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, είχε στόχο ένα ελβετικό εργαστήριο ελέγχου νευροτοξικών παραγόντων όπως το Novichok. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ελβετοί προειδοποιούν τους Ρώσους, τονίζοντας ότι έχουν υπό στενή παρακολούθηση αρκετούς που θεωρούν υπόπτους.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων