Κόσμος | 04.06.2021 14:03

Λευκορωσία - Προτάσεβιτς: Περίεργη συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση και έπαινοι σε Λουκασένκο

Newsroom

Ο 26χρονός ακτιβιστής και πρωταγωνιστής στο θρίλερ της «αεροπειρατείας» που εκτυλίχθηκε στους ουρανούς της Λευκορωσίας, Ρόμαν Προτάσεβιτς, φέρεται να είπε ότι οι διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο στην Λευκορωσία δεν οδηγούν πουθενά.

Στη συνέντευξη ομολόγησε με δάκρυα στα μάτια ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, ότι είχε επικρίνει τον Λουκασένκο, αλλά τελικά «άρχισε να καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Στο ίδιο βίντεο, ο Προτάσεβιτς υποστηρίζει πως η σύλληψή του διευκολύνθηκε από κάποιον άγνωστο συνεργάτη του χάκερ, ο οποίος και διέρρευσε τα στοιχεία της πτήσης του στις λευκορωσικές αρχές. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι μου την έχουν στημένη» αναφέρει ο Λευκορώσος ακτιβιστής στη συνέντευξη. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η απειλή της βόμβας θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί από κάποιον με τον οποίο βρισκόταν σε σύγκρουση.

Τι λέει στενός συνεργάτης του δημοσιογράφου

Ωστόσο, στενός συνεργάτης του υποστηρίζει πως η δήλωσή του αυτή παραποιήθηκε από τις αρχές της χώρας καθώς έγιναν σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό κανάλι. Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό που είπε ο Προτάσεβιτς στην πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να περιμένει έως ότου επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η οικονομική κατάσταση στη χώρα προκειμένου να ξεσηκωθεί ξανά κατά του Λουκασένκο.

Το καθεστώς εκβιάζει «ομολογίες» από τους δικούς του ανθρώπους

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής κρατείται στη φυλακή καθώς συνελήφθη στο Μινσκ όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε - που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα Βίλνιους- εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και μάλιστα υποστηρίζει πως ο Προτάσεβιτς δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας. Την ίδια ώρα κρατικά μέσα από τη Λευκορωσία, δημοσίευσαν βίντεο του Προτάσεβιτς στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που το ανήρτησε στο Twitter,  ο ίδιος πιέζεται για να ομολογήσει πως «σχεδίαζε ταραχές».

Όπως καταγγέλλει και ο πατέρας του ακτιβιστή οι λευκορωσικές αρχές, συστηματικά, πιέζουν τον Προτάσεβιτς προκειμένου να προβαίνει σε δηλώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Λουκασένκο. Παράλληλα, και η σύντροφος Προτάσεβιτς ομολόγησε πως έκανε δηλώσεις κατόπιν πίεσης από το καθεστώς στη χώρα. Η 23χρονη Ρωσίδα είχε συλληφθεί μαζί με τον 26χρονο δημοσιογράφο στην επεισοδιακή πτήση από Αθήνα για Βίλνιους.

Όλες οι ειδήσεις

Κυβέρνηση: Οι τρεις δύσκολες «εξισώσεις» που ζητούν λύση

Συνεδριάζει η επιτροπή για νέα χαλάρωση μέτρων - Τι θα γίνει με την μουσική σε γάμους και μαγαζιά

Κόλαση στη Σερβία: Φωτιά σε εργοστάσιο πυρομαχικών - Εκρήξεις όλη τη νύχτα

Ιωάννινα: Βρέφος 45 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό

ΛευκορωσίαΡομάν ΠροτάσεβιτςΛουκασένκοδηλώσεις