Κόσμος | 20.06.2021 12:25

Γιατί τα μέλη της φυλής Τσιμάνε είναι οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο

Μαίρη Τσίνου

Στη Βολιβία, στη ζούγκλα του Αμαζονίου και μακριά από τον θόρυβο της πόλης, ζει η φυλή των Τσιμάνε. Πριν από τέσσερα χρόνια οι Τσιμάνε έγιναν διάσημοι όταν μετά από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έχουν τις πιο υγιείς αρτηρίες και γενικότερα την πιο υγιή καρδιακή λειτουργία παγκοσμίως.

Αν και οι άνθρωποι στα πιο ανεπτυγμένα κράτη έχουν πρόσβαση στη σύγχρονη ιατρική, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη επιβαρύνει την υγεία τους. Αντίθετα, οι Τσιμάνε έχουν ελάχιστη έως μηδενική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά ο πληθυσμός τους είναι εξαιρετικά ενεργός σωματικά και ακολουθεί μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας.

«Η φυλή Τσιμάνε είναι ένα εκπληκτικό φυσικό πείραμα σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία μας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Andrei Irimia, επίκουρος καθηγητής γεροντολογίας, νευροεπιστήμης και βιοϊατρικής στο USC Leonard Davis School of Gerontology και την Σχολή Μηχανικών USC Viterbi. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ατροφία του εγκεφάλου μπορεί να επιβραδυνθεί ουσιαστικά από τους ίδιους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Οι ερευνητές εξέτασαν 746 ενήλικες Τσιμάνε, ηλικίας 40 έως 94 ετών και τους μετέφεραν στην πόλη Τρινιδάδ, όπου υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Οι εξετάσεις συγκρίθηκαν με αυτές 2 ερευνών σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Η ομάδα χρησιμοποίησε τις αξονικές για να υπολογίσει τον όγκο του εγκεφάλου και στη συνέχεια εξέτασε τη σχέση τους με την ηλικία των συμμετεχόντων Τσιμάνε

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ μέσης ηλικίας και γήρατος είναι 70% μικρότερη στα μέλη της φυλής Τσιμάνε από ό, τι στους δυτικούς πληθυσμούς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εγκέφαλοι των κατοίκων της φυλής πιθανώς ατροφούν πολύ λιγότερο συγκριτικά με τους δυτικούς καθώς μεγαλώνουν. Η ατροφία συσχετίζεται με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, λειτουργικής πτώσης και άνοιας.

Οι ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο The Journals of Gerontology, ότι οι ενήλικες της φυλής Τσιμάνε έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, τα οποία συνήθως συνδέονται με την ατροφία του εγκεφάλου στους Δυτικούς. Αλλά η μελέτη τους δείχνει ότι η υψηλή φλεγμονή δεν έχει έντονη επίδραση στους εγκεφάλους των κατοίκων της φυλής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι χαμηλοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι του πληθυσμού της φυλής μπορεί να υπερτερούν του φλεγμονώδους κινδύνου που προκαλείται από τη μόλυνση, δημιουργώντας νέα ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες της άνοιας. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι, στους Δυτικούς, η φλεγμονή σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές αιτίες, ενώ, στην περίπτωση της φυλής Tsimane, οφείλεται σε αναπνευστικές, γαστρεντερικές και παρασιτικές λοιμώξεις. Οι μολυσματικές ασθένειες είναι η πιο σημαντική αιτία θανάτου μεταξύ των κατοίκων της φυλής Τσιμάνε.

«Ο καθιστικός τρόπος ζωής και μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λίπη μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια εγκεφαλικού ιστού μεγαλώνοντας και να μας κάνουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Hillard Kaplan, καθηγητής οικονομικών υγείας και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Chapman που έχει μελετήσει την περίπτωση των Τσιμάνε για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Η περίπτωση της φυλής Τσιμάνε μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την μελέτη της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου».

Πιο υγιείς καρδιές και εγκέφαλοι

Οι ιθαγενείς Τσιμάνε τράβηξαν την προσοχή των επιστημόνων - και του κόσμου - όταν μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι είχαν εξαιρετικά υγιείς καρδιές σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτή η προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Lancet το 2017, έδειξε ότι η φυλή Τσιμάνε έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης από οποιοδήποτε πληθυσμό γνωστό στην επιστήμη και ότι έχει χαμηλούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πολύ χαμηλό ποσοστό καρδιακών παθήσεων μεταξύ των περίπου 16.000 Τσιμάνε σχετίζεται πιθανότατα με τον προ-βιομηχανικό τρόπο διαβίωσης του κυνηγιού, του κοινοτισμού, της αλιείας και της γεωργίας.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι η φυλή Τσιμάνε ξεχωρίζει όχι μόνο όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, αλλά και την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Kaplan. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου, ακόμη και σε πληθυσμούς με υψηλά επίπεδα φλεγμονής», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις

Κοτζιάς στο ethnos.gr: Ο Μητσοτάκης άφησε λάσκα τον Ζάεφ για την εφαρμογή των Πρεσπών

Ν. Ντιμιτρόφ στο ethnos.gr: Αυτό που καταφέραμε είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει

Γλυκά Νερά - Φίλη Καρολάιν: Συναντηθήκαμε μια μέρα πριν τη δολοφονία - Ηταν ταραγμένη

Γιατί τα μέλη της φυλής Τσιμάνε είναι οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο

ΒολιβίαΑμαζόνιοςΦυλή