Κόσμος | 28.06.2021 15:08

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλη ήττα για την ακροδεξιά Λεπέν - Νικητής... η αποχή

Newsroom

Βαριά ήττα για το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς της Μαρί Λεπέν έδειξαν τα αποτελέσματα των κάλπεων στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στη Γαλλία, καθώς οι ψηφοφόροι, που έφτασαν στα εκλογικά κέντρα, αποφάσισαν να στηρίξουν άλλα κόμματα.

Οι υποψήφιοι της παραδοσιακής δεξιάς, που διεκδίκησαν την πρωτιά υποσχόμενοι σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και επιβολή του νόμου και της τάξης κατέκτησαν επτά περιφέρειες στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις άλλες πέντε, ενώ η αποτυχία να κερδίσουν έστω και μία περιφέρεια κατάφερε ισχυρό πλήγμα στα κόμματα του Μακρόν και της Λεπέν ενόψει της μονομαχίας για τις προεδρικές της ερχόμενης άνοιξης. 

Μεγάλο το ποσοστό αποχής

Όπως ωστόσο εκτιμούν αναλυτές, το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποχής - που κυμάνθηκε στο 65% έναντι 42% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2015 - καθιστά πολύ δύσκολη την πρόβλεψη του πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι έναντι των προεδρικών υποψηφίων. «Οι Γάλλοι δεν είδαν τις εκλογές αυτές ως πρόβα τζενεράλε ενόψει των προεδρικών», λέει η Αντελαϊντ Ζουλφικαπασίτς , διευθύντρια του BVA Group.

Η Λεπέν ρίχνει αλλού τις ευθύνες

Παραδεχόμενη την ήττα της, η Μαρί Λεπέν έριξε αλλού τις ευθύνες για την αποτυχία του κόμματος της, του «Εθνικού Συναγερμού», ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Αριστεράς, των Πρασίνων, αλλά και του Μακρόν στηρίξουν τον υποψήφιο της παραδοσιακής Δεξιάς. Η ίδια, μίλησε επίσης και για τις προεδρικές της ερχόμενης άνοιξης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φαίνεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, ότι οι εκλογές αυτές θα επιτρέψουν να γίνουν αλλαγές πολιτικής και πολιτικών». Τέτοιες συμμαχίες, γνωστές ως «Δημοκρατικό Μέτωπο», αποβλέπουν στο να κλείσουν το δρόμο του Εθνικού Συναγερμού προς την εξουσία, όπως είχαν κάνει και στις προεδρικές του 2017.

Η μεγαλύτερη ήττα των εκλογών

Πιο βαριά από όλες ήταν η ήττα του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια περιφέρεια. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», όπως παραδέχτηκε  ο Στανισλάς Γκερινί, υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM.

Το κόμμα του προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες.

Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, για την περίπτωση της Λεπέν τίθενται ερωτηματικά για το κατά πόσο η στρατηγική της προεκλογικά ήταν επιτυχής, καθώς με πλήρη συνείδηση φαίνεται να άλλαξε λίγο τη στάση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τον ευρωσκεπτικισμό της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Όλες οι ειδήσεις

Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Freedom pass: 150 ευρώ στους νέους - «Τσιμπήστε την ευκαιρία να τσιμπηθείτε με εμβόλιο», είπε ο Μητσοτάκης

Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

περιφερειακές εκλογέςΜαρί ΛεπένΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόν