Κόσμος | 06.07.2021 13:03

AirCar: Πρώτη δοκιμαστική πτήση 35 λεπτών για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Newsroom

Το AirCar, ένα όχημα που λειτουργεί ως αυτοκίνητο και αεροσκάφος ταυτόχρονα ολοκλήρωσε μια πτήση 35 λεπτών από το διεθνές αεροδρόμιο της Νίτρα προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία στις 28 Ιουνίου 2021. Το όχημα μπορεί να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο μέσα σε δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Το υβριδικό αεροσκάφος Aircar σε αντίθεση με τα πρωτότυπα drone-ταξί δεν μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κατακόρυφα και έτσι χρειάζεται διάδρομο.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του, καθηγητής Στέφαν Κλάιν, λέει ότι το Aircar μπορεί να διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα, σε ύψος 2.500 μέτρων και έχει ρεκόρ 40 ωρών εν πτήσει.

Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και λειτουργεί με βενζίνη. Από τη στιγμή που θα προσγειωθεί απαιτούνται μόλις δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να μετατραπεί από αεροσκάφος σε αυτοκίνητο. Τα φτερά διπλώνουν προς τα κάτω κατά μήκος των πλευρών του οχήματος. Μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα, με συνολικό βάρος 200 κιλών.

Η Klein Vision διευκρίνισε ότι επιδιώκει να πάρει ένα μερίδιο από την αγορά αεροσκαφών με το AirCar και όχι από την αγορά αυτοκινήτων - και η Morgan Stanley εκτιμά ότι η αγορά ιπτάμενων αυτοκινήτων τα επόμενα 20 χρόνια θα αξίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σλοβακίααυτοκίνητοαεροσκάφοςπτήσηιπτάμενο αυτοκίνητο