Κάνει πίσω η Μάλτα: Εγκατέλειψε το σχέδιο για κλειστά σύνορα σε ανεμβολίαστους
NewsroomΗ Μάλτα εγκατέλειψε την Τρίτη το σχέδιό της να κλείσει τα σύνορα για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19, λίγες ώρες προτού να τεθεί σε ισχύ αυτό το μέτρο που ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου. Αντί για αυτό οι αρχές θα επιβάλλουν καραντίνα στους μη εμβολιασμένους επισκέπτες.
«Τα άτομα που φτάνουν στη Μάλτα (…) χωρίς να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι υποχρεωμένα να μπαίνουν σε καραντίνα για μια περίοδο», ανέφερε η κυβέρνηση. Η διάρκεια της περιόδου καραντίνας δεν έχει αποσαφηνιστεί επί του παρόντος, αν και η Μάλτα είχε ήδη επιβάλει την υποχρέωση σε όσους φτάνουν από ορισμένες «κόκκινες» χώρες υψηλού κινδύνου να μένουν για 14 ημέρες σε απομόνωση.
Η Μάλτα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα κλείσει τα σύνορά της στους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του νησιωτικού κράτους προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να λειτουργεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Μιλώντας στον γαλλικό δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter, ο Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η υιοθέτηση του υγειονομικού πιστοποιητικού από την ΕΕ είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη.
«Ελήφθησαν δύο αποφάσεις: το πιστοποιητικό που τέθηκε σε εφαρμογή και που είναι δεσμευτικό για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ως βεβαίωση της κατάστασής σας σε σχέση με την ασθένεια. Και ακολούθως υπήρξε μια σύσταση που υιοθετήθηκε από τα 27 κράτη μέλη, η οποία έχει ως σημείο εκκίνησης την ιδέα ότι το διαβατήριο αρκεί από μόνο του, εκτός αν επιδεινωθεί η υγειονομική κατάσταση», εξήγησε ο Επίτροπος. «Θα συζητήσουμε επομένως με τη Μάλτα για να δεχθεί τα τεστ PCR», πρόσθεσε. «Ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (...), είναι φυσιολογικό να ληφθούν μέτρα, ελέγχου και καραντίνας, αλλά όχι απαγόρευση ταξιδιών», συνέχισε.
'Έχει εμβολιαστεί το 79% του ενήλικου πληθυσμού
Έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 79% του ενήλικου πληθυσμού της, η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος 500.000 κατοίκων, υπερηφανεύεται ότι είναι η χώρα με τους περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες στην ΕΕ. Στις 27 Ιουνίου δεν είχε καταγράψει κανένα νέο κρούσμα του κορονοϊού, αλλά την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 96, το 90% των οποίων αντιστοιχούσε σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον έκρινε την Κυριακή, ότι η απόφαση της Μάλτας να μη δέχεται πλέον τα μοριακά τεστ «αντιβαίνει στους κανόνες» της ΕΕ. «Δεν έχουμε καταφέρει όλες τις φορές να συντονιστούμε στην Ευρώπη στη διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά για μια φορά, έχουμε ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (...) το οποίο είναι το ίδιο παντού στην Ευρώπη», επέμεινε ο Μπον. «Αυτό που έκανε η Μάλτα (...) πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για το γεγονός ότι όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, οι πειρασμοί για κλείσιμο, μερικές φορές ακόμη και αντιβαίνοντας στους κανόνες, πολλαπλασιάζονται», υπογράμμισε.
Τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση: Γιατί επενδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Νέα μέτρα: Όλα όσα ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση – Πώς θα λειτουργεί το Covid Free Gr
Καιρός – Καύσωνας: Νέο κύμα ζέστης από την Τετάρτη
Ηλιούπολη: Το χρονικό του τρόμου που βίωσε η 19χρονη – Η αιχμαλωσία, οι βιασμοί και τα ναρκωτικά
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων