Κόσμος|13.08.2021 16:28

Βρετανία - Πλίμουθ: Εμμονικός με την εμφάνισή του, youtuber o δράστης του μακελειού

Newsroom

Τα στοιχεία του 23χρονου δράστη του μακελειού στο Πλίμουθ της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία. Ο Τζέικ Ντέιβισον περιέγραφε τον εαυτό του ως «χοντρό και άσχημο παρθένο» ενώ συχνά ανέβαζε βίντεο στο YouTube, όπου φανταζόταν ότι ήταν ο Εξολοθρευτής. Ο Ντέιβισον συχνά αναφερόταν στη σχέση του με το κίνημα «incel» το οποίο συνδέεται με μαζικές δολοφονίες και μισογυνισμό στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με την MailOnline.

Εμμονικός με το γεγονός ότι δεν ήταν ελκυστικός προς τις γυναίκες, ο μακελάρης του Πλίμουθ συνήθιζε να ανεβάζει βίντεο στα οποία εμφανιζόταν να γυμνάζεται. Πρόσφατα, σε ένα από τα βίντεό του, μιλούσε για τη ζωή του που «βασίζεται στην εναντίωση προς εσάς», την ανθρωπότητα που βρίσκεται «στα πρόθυρα της εξαφάνισης» αλλά και για το ότι το αντίθετο φύλο τον βρίσκει απωθητικό. Ο δράστης, που ήταν και bodybuilder, αναδημοσίευε βίντεο με σκηνές ακραίας βίας από βιντεοπαιχνίδια.

«Ξυπνάς και κοιτάς τον τοίχο και σκέφτεσαι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά εγώ είμαι ακόμα στην ίδια θέση, στην ίδια περίοδο της ζωής, ακόμα ένα γαμ...νο κάτι, αυτός ο γαμ...νος παρθένος, χοντρός και άσχημος. Μερικές φορές μου αρέσει να σκέφτομαι ότι είμαι ο Εξολοθρευτής ή κάτι τέτοιο. Και παρόλο που φτάνει σχεδόν σε μία πλήρη αποτυχία του συστήματος, ο ίδιος προσπαθεί να εκπληρώσει την αποστολή του», ανέφερε στο πιο πρόσφατο βίντεό του.

Τι είναι το κίνημα incel με το οποίο τον συνδέουν οι αρχές

Ο Ντέιβισον πριν από περίπου 15 μέρες αναφερόταν στη σχέση του με το κίνημα «incel», το οποίο, στις ΗΠΑ, έχει συνδεθεί με σειρά μαζικών πυροβολισμών. Πιο αντιπροσωπευτικός δράστης του «incel» υπήρξε ο Έλιοτ Ρότζερ, ο οποίος, το 2014, σκότωσε έξι άτομα στην Καλιφόρνια, πριν δώσει τέλος στη ζωή του. «Incel» σημαίνει «ακούσια αγάπη» και οι οπαδοί του κινήματος πιστεύουν ότι, ο λόγος που δεν είναι ελκυστικοί στις γυναίκες έχει να κάνει με τα γονίδιά τους.

Ο δράστης του Πλίμουθ έλεγε, στις 28 Ιουλίου, σε βίντεο, «οι άνθρωποι όπως εγώ δεν έχουν τίποτα παρά μόνο τον εαυτό τους. Έχουν δυσκολίες κοινωνικά, πιθανότατα έχουν μεγαλώσει σε σκ… περιβάλλον, όπως να’ ναι. Πώς μπορείς να έχει καθοδήγηση και θέληση όταν έχεις χάσει ένα εκατομμύριο φορές; Ξυπνάς και είσαι σε φάση "τι στο δια..ο;", όταν έχει δουλέψει τόσο γαμ...να σκληρά -τόσο γαμ...να σκληρά- και βλέπεις μαλ...ς που δεν έχουν δουλέψει ούτε στο ελάχιστο όσο εσύ ».

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αιματηρού περιστατικού με πυροβολισμούς στην πόλη Πλίμουθ της Βρετανίας.

«Δύο γυναίκες και δύο άνδρες πέθαναν στο σημείο. Νεκρός είναι και ο δράστης. Όλοι πιστεύεται ότι πέθαναν από τραύματα από πυροβολισμό. Μια άλλη γυναίκα που τραυματίστηκε στο σημείο από πυροβόλο όπλο, πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο», ανέφερε με τη σειρά της η αστυνομία της πόλης.

T

Αρκετοί από τους συγγενείς του δράστη, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των νεκρών, με μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι ένα  παιδί κάτω των 10 ετών είχε επίσης σκοτωθεί.  Ο αριθμός των τραυματιών – αρκετοί παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα – δεν είναι σαφής μέχρι στιγμής.

T

Το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό από την αστυνομία. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έγραψε στο Twitter: «Το περιστατικό στο Πλίμουθ είναι σοκαριστικό και οι σκέψεις μου είναι με τους πληγέντες».

T

«Πυροβολούσε κόσμο στον δρόμο»

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, κάτοικοι άκουσαν δυνατούς κρότους και πυροβολισμούς προτού φθάσει στην περιοχή η αστυνομία.

Η Σάρον, αυτόπτης μάρτυρας η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της στο BBC, αφηγήθηκε πως αρχικά άκουσε κραυγές και κατόπιν πυροβολισμούς. Ο οπλοφόρος «έριξε την πόρτα ενός σπιτιού κι άρχισε να ρίχνει», είπε. «Βγήκε από το σπίτι συνεχίζοντας να ρίχνει, πυροβολούσε κόσμο στον δρόμο.»

Ο Ρόμπερτ Πίνκερτον, άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε στο βρετανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι «έστριβε μια γωνία του δρόμου» όταν «έπεσε πάνω σ’ έναν τύπο οπλισμένο με τουφέκι», ντυμένο στα μαύρα.

Κάνοντας λόγο για «σοκαριστικά» γεγονότα, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τη φύση τους, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών, η Πρίτι Πατέλ, κάλεσε «τους πάντες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις συστάσεις της αστυνομίας και να επιτρέψουν στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μας να κάνουν τη δουλειά τους».

Όλες οι ειδήσεις

Ενίσχυση του Μαξίμου και… υπομονή για τον «μεγάλο» ανασχηματισμό

Φωτιά Εύβοια: Νέα πυρκαγιά στο Μίστρο – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξημένες πιθανότητες να μεταδοθεί από εμβολιασμένους

Ιωάννης Οικονόμου: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΒρετανίαδράστηςΠλίμουθΜακελειό