Κόσμος|12.09.2021 21:02

Aφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν δεν με αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο» - Συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας στο OPEN

Newsroom

Έναν εφιάλτη ζουν καθημερινά οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα είδαν τα δικαιώματά τους να εξανεμίζονται και τη θέση τους να πέρνει ο «ισλαμικός νόμος». Μία από αυτές, η Νάργες Ναζαρί περιέγραψε στη Γεωργία Γαραντζιώτη και το OPEN TV τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι γυναίκες επιβιώνουν.

«Ζούμε στη φτώχεια και τη μιζέρια»

«To όνομα μου είναι Νάργες και το επίθετο μου είναι Ναζαρί. Είμαι από το Αφγανιστάν και έμενα στην επαρχία Χεράτ. Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε το σπίτι μας όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή ζούμε στη φτώχεια και τη μιζέρια», λέει η ίδια.

Η Νάργες είναι μία από τις γυναίκες που έχουν υποστεί τη βία και τις αγριότητες των Ταλιμπάν. «Δεν έχουμε σπίτι, δεν έχουμε τρόπο να γυρίσουμε πίσω εκεί που ήμασταν. Γιατί το σπίτι μας καταστράφηκε από μια ρουκέτα», συμπληρώνει.

Σε πρόσφατη διαδήλωση στη Καμπούλ για τα δικαιώματα των γυναικών η ίδια και οι φίλες της βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. Στα πλάνα  που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο ομάδα Ταλιμπάν τις πλησίασαν και άρχισαν να τις χτυπούν.

«Έχω το δικαίωμα να ζήσω»

«Έχω το δικαίωμα να ζήσω. Έχω το δικαίωμα στην εξέλιξη.  Δεν με αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπινο ον. Θέλω να είμαι μέρος μια κοινωνίας. Θέλω να ζήσω σε μια ανθρώπινη κοινωνία», σημειώνει.

Το όνειρο της, όπως λέει, ήταν να γίνει επιτυχημένη ζωγράφος. Μετά την εισβολή των Ταλιμπάν, αυτό όμως γκρεμίστηκε. «Αυτή είναι η τέχνη μου.. η τέχνη που αγαπώ. Ήθελα να γίνω μια επιτυχημένη ζωγράφος για να ζωγραφίζω τα αισθήματα μου και την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στην κοινωνία μας. Αλλά όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν οι ελπίδες μου και τα όνειρα μου χάθηκαν, γιατί οι Ταλιμπάν είναι ενάντια σε κάθε τέχνη», τονίζει η κοπέλα.

Η νεαρή γυναίκα, μιλώντας στο OPEN, να υψώσει την φωνή των γυναικών που ζουν τον εφιάλτη του κατατρεγμού.  «Οι Ταλιμπάν λένε ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπο τους, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους, διαφορετικά θα τις χτυπήσουν ή θα τις σκοτώσουν. Αλλά εγώ θέλω να είμαι ελεύθερη. Δεν θέλω να μου κλέψουν την ταυτότητα μου», δηλώνει.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Εκδόθηκε η ΚΥΑ με όσα ισχύουν από 13 Σεπτεμβρίου

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Δίωρη κοροϊδία - Θα εξαντλήσει μόνο την υπομονη των πολιτών

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Υπέκυψε εγκαυματίας μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ

Formula 1: Τρομερό τρακάρισμα Χάμιλτον - Φερστάπεν, από θαύμα γλίτωσε ο Βρετανός

Νέα σχολική χρονιά: Τα μέτρα ασφαλείας – Όσα πρέπει να ξέρουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί – Τι ισχύει με τα τεστ

ΑφγανιστάνγυναίκεςμαρτυρίαΤαλιμπάν