Κόσμος | 11.03.2021 00:00

Τουρκία - Επίθεση Ακσενέρ σε Ερντογάν: Έχω αμφιβολίες για το αν μπορεί να καταλάβει τι λέω

Newsroom

Μαθήματα… οικονομίας προσπάθησε να δώσει σήμερα η ακροδεξιά ηγέτης, Μεράλ Ακσενέρ, στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας –ωστόσο- υπόνοιες και πάλι για την ικανότητα… αντίληψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κύριε Ερντογάν, βλέπω ότι προφανώς περάσατε μερικές από τις βασικές τάξεις στο σχολείο με σκονάκι. Πρέπει να σας διαφωτίσουμε για ορισμένα δεδομένα στην οικονομία», ενέφερε αρχικά η Ακσενέρ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαράκη

Εν συνεχεία η πρόεδρους του «Καλού Κόμματος», δήλωσε: «Ο (τρέχων) πληθωρισμός κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Δυστυχώς, έχω τις αμφιβολίες μου ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορέσει να καταλάβει τί του λέω. Συνήθως προσπαθεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η αντιπολίτευση δεν έχει λύσεις, αντί να ακούει την κριτική σε θέματα που έχει αποτύχει. Όμως αυτή η αξιολύπητη προσπάθεια δεν μας κάνει να υποχωρούμε», δήλωσε, ενώ προέβλεψε ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις ακόμη και στο ψωμί.

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι»

«Από το 2015 έχουμε αρχίσει να εισάγουμε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι εξάγουμε. Ως αποτέλεσμα των άθλιων πολιτικών στη γεωργία, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξήσεις τιμών ακόμη και σε ένα βασικό προϊόν, όπως η ζάχαρη.

Εάν συνεχίσετε με αυτή την νοοτροπία, εάν συνεχίσετε αυτή την αποτυχημένη πολιτική, σύντομα θα αρχίσουμε να αγοράζουμε ψωμί για 4 λίρες (0.40 ευρώ) Ο Θεός να φυλάξει, του χρόνου θα φάμε ψωμί ίσως με 6-7 λίρες (0.60-0.70 ευρώ)», είπε.

«Συγγνώμη που αποκάλεσα τον Οτζαλάν "κύριο"»

Η ακροδεξιά ηγέτης απάντησε επίσης στις κατηγορίες Μπαχτσελί στο θέμα της συνεργασίας του κόμματός της με τη φιλο-κουρδική παράταξη HDP, ζητώντας ωστόσο συγγνώμη που αποκάλεσε τον Οτζαλάν «κύριο» εν τη ρύμη του λόγου της, όταν κατηγόρησε τον εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι διατηρούσε αλληλογραφία με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων.

«Απλώς δεν πρόσεξα πάνω στον ενθουσιασμό μου και είπα "κύριος Οτζαλάν", ζητώ συγγνώμη από εσάς και το έθνος. Δεν σκέφτηκα ποτέ να εκφράσω το σεβασμό μου σε έναν δολοφόνο μωρών».

«Γνωρίζαμε ήδη για την αλληλογραφία μεταξύ του κ. Μπαχτσελί και του κ. Οτζαλάν», είχε πει νωρίτερα η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ζήτησε από το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP, με το οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστούν εκλογικά, να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

«Κακή η κατάσταση για τις γυναίκες στην Τουρκία»

Η Μεράλ Ακσενέρ αναφέρθηκε και στο θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και στηλίτευσε την κακή κατάσταση της γυναίκας σήμερα στην Τουρκία.

«Περνάμε μέρες που είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στην Τουρκία. Σήμερα είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι όπου θέλει όταν θέλει. Σήμερα είναι δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει τη δουλειά που θέλει. Σήμερα, είναι δύσκολο για μια γυναίκα να μην παντρευτεί έναν άνθρωπο που δεν θέλει. Σήμερα, δυστυχώς, είναι δύσκολο για μια γυναίκα ακόμη και να επιβιώσει. Κάθε μέρα στη χώρα μας άλλη μια γυναίκα πεθαίνει ενώ παλεύει με όλες αυτές τις δυσκολίες».

Μεράλ ΑκσενέρΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν