Κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: Πήρε διδακτορικό στα 89
NewsroomΈνας 89χρονος άνδρας από το Rhode Island της Νέας Υόρκης, πέτυχε έναν στόχο, για τον οποίο πέρασε δύο δεκαετίες προσπαθώντας και σχεδόν μια ζωή να τον σκέφτεται. Απέκτησε διδακτορικό του και έγινε φυσικός.
Ο Μάνφρεντ Στάινερ (Manfred Steiner) υπερασπίστηκε πρόσφατα τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Μπράουν με επιτυχία. Για τον 89χρονο, το ακαδημαϊκό αυτό επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι αυτό που πάντα ήθελε και επειδή, παράλληλα, κατάφερε να ξεπεράσει προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις σπουδές του. «Αλλά τα κατάφερα, και αυτό ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής μου καθώς μπόρεσα να ολοκληρώσω κάτι τέτοιο», είπε την Τετάρτη, μιλώντας από το σπίτι του στο Ίστ Πρόβιντενς.
Ως έφηβος στη Βιέννη, απ’ όπου κατάγεται, ο κ. Στάινερ είχε την έμπνευση να γίνει φυσικός, έχοντας διαβάσει για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Μαξ Πλανκ. Από μικρός, όπως λέει, θαύμαζε πολύ την ακρίβεια της φυσικής.
Αλλά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μητέρα και ο θείος του τον συμβούλεψαν ότι οι σπουδές ιατρικής θα ήταν καλύτερη επιλογή. Ο κ. Στάινερ πήρε πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1955 και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου έκανε μια επιτυχημένη καριέρα μελετώντας για τις αιματολογικές διαταράξεις
Ο κ. Στάινερ σπούδασε αιματολογία στο Πανεπιστήμιο Tufts και βιοχημεία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, πριν γίνει αιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Αργότερα έγινε τακτικός καθηγητής και ηγήθηκε του τμήματος αιματολογίας της ιατρικής σχολής στο Μπράουν από το 1985 έως το 1994.
Ως καθηγητής, βοήθησε στη δημιουργία ενός ερευνητικού προγράμματος στην αιματολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο διηύθυνε ο ίδιος, μέχρι που αποσύρθηκε από την ιατρική το 2000, επιστρέφοντας στο Ρόουντ Άιλαντ.
Ο Μάνφρεντ Στάινερ και η σύζυγός του, Σίλα, η οποία είναι 93 ετών, είναι παντρεμένοι από το 1960. Έχουν δύο παιδιά και έξι εγγόνια. Ο άνδρας θα γιορτάσει τα 90α γενέθλιά του αυτόν τον μήνα.
Ο Στάινερ βρήκε την ιατρική έρευνα ικανοποιητική, αλλά δεν ήταν το ίδιο με τη γοητεία του με τη φυσική.
«Ήταν κάτι σαν μια επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε ποτέ, που πάντα κολλούσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου», είπε. «Πάντα πίστευα, ξέρετε, μόλις τελειώσω με την ιατρική, πραγματικά δεν θέλω να περάσω τη ζωή μου απλώς καθισμένος και ίσως κάνοντας λίγο γκολφ ή κάτι τέτοιο. Ήθελα να παραμείνω ενεργός».
Σε ηλικία 70 ετών, άρχισε να παρακολουθεί προπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Σχεδίαζε να παρακολουθήσει μερικά μαθήματα που τον ενδιέφεραν, αλλά μέχρι το 2007, συγκέντρωσε αρκετές μονάδες για να εγγραφεί στο διδακτορικό πρόγραμμα.
Ο καθηγητής Φυσικής Μπραντ Μάρστον ήταν δύσπιστος όταν ο Στάινερ μπήκε στο μάθημά του στην κβαντομηχανική. Ο Μάρστον είχε διδάξει μεταπτυχιακούς φοιτητές στα 40 τους, αλλά ποτέ στα 70 τους. Τότε συνειδητοποίησε πόσο σοβαρός ήταν ο Στάινερ για το θέμα και πόσο σκληρά δούλευε.
Έτσι, ο καθηγητής Μάρστον αποφάσισε να γίνει σύμβουλος του κ. Στάινερ για τη διατριβή του.
«Έχει γράψει πολλές εργασίες στην ιατρική επιστήμη, περισσότερες εργασίες από όσες έχω γράψει εγώ στη φυσική. Είχε ήδη έναν επιστημονικό τρόπο σκέψης που πρέπει να αναπτύξουν και οι νεότεροι φοιτητές», είπε ο Μάρστον αυτή την εβδομάδα. «Σε κάθε ερευνητικό πρόβλημα που αξίζει τον κόπο, θα συναντήσεις εμπόδια. Αν αφήσεις τα εμπόδια να σε αποθαρρύνουν, δεν θα φτάσεις πουθενά. Ένα πράγμα που ισχύει πραγματικά για τον Μάνφρεντ είναι ότι επιμένει».
Ο 89χρονος υπερασπίστηκε τη διατριβή του τον Σεπτέμβριο μετά την ανάρρωσή του από μια σοβαρή ιατρική κατάσταση.
Στη διατριβή του, διερευνά πώς τα ηλεκτρόνια μέσα στα αγώγιμα μέταλλα συμπεριφέρονται κβαντομηχανικά και πώς τα φερμιόνια μπορούν να μετατραπούν σε μποζόνια στη συμπεριφορά τους. Η έρευνα των Στάινερ και Μάρστον θα δημοσιευθεί. Ο 89χρονος ελπίζει τώρα να βοηθήσει, με την έρευνα αυτή, καθηγητές με τους οποίους έγινε φίλος κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
«Δεν ψάχνω για αμειβόμενη δουλειά. Το έχω ξεπεράσει αυτό», είπε γελώντας.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά